Politie arresteert 26 demonstranten voor onder meer openlijke geweldpleging, opruiing en poging doodslag

BouwprotestDe A12 bij Den Haag is in beide richtingen weer open. De weg was aan het eind van de middag in de richting van het Prins Clausplein enige tijd afgesloten door de politie, omdat deelnemers van het bouwprotest met hun voertuigen over de volle breedte van de weg langzaam reden. Hierdoor ontstond volgens de politie een gevaarlijke situatie.

Vanwege het vele bouwverkeer dat vandaag naar de betoging op het Malieveld in Den Haag wilde, was het laatste deel van de A12, de Utrechtsebaan, gedurende de dag in de richting van het centrum afgesloten. De weg was geblokkeerd door de politie waardoor protesterende bouwers niet verder konden en hun voertuigen lieten staan tot aan het einde van de protestactie. Het overige verkeer werd omgeleid.

Malieveld

Op het Malieveld is de rust wedergekeerd, nadat er vanmiddag - ondanks een verder gemoedelijk protest - ongeregeldheden uitbraken, waarbij demonstranten met flessen naar de politie gooiden. De ME greep daarop in. 

De politie heeft aan het einde van de middag een aantal demonstranten van het bouwprotest op de A12 - Den Haag uit - stilgezet wegens gevaarlijk rijgedrag. De stoet reed langzaam en over de volle breedte van de weg. Een aantal demonstrerende bouwers reed tegen de aanwijzingen van de politie toch de tunnelbak van de Utrechtsebaan in. Een aantal van hen heeft een boete gekregen en een aantal is aangehouden.

Veertien personen werden aangehouden wegens opruiing en vernieling. Een persoon werd aangehouden voor een poging tot doodslag nadat hij probeerde een motoragent van de weg af te rijden. Ondanks de aanhoudingen zegt de politie toch dat het protest verder ‘overwegend ordelijk’ is verlopen. Ook de organisatoren zijn tevreden. ,,Het is goed verlopen. Alleen jammer dat de politiek niet iets daadkrachtiger is”, zei Klaas Kooiker van actiegroep Grond in Verzet. Over de arrestaties wilde Kooiker zich woensdagavond niet uitlaten.

Grimmig

Hoewel de werkgeversorganisaties iedereen hadden opgeroepen het netjes te houden, werd de sfeer op het Malieveld aan het einde toch grimmig, toen tientallen bouwers zich tegen de politie keerden. Eerder vanmiddag werd ook al een aantal demonstranten opgepakt na ongeregeldheden. Zo werd onder meer de A12 geblokkeerd en probeerden boze bouwers vanaf het grasveld op de snelweg te komen. Tientallen agenten, deels te paard, grepen in. Het programma op het Malieveld werd daarop ingekort. 

Klaas Kooiker van Grond in Verzet reageerde eerder vanmiddag nuchter: ,,We hebben niet heel Nederland onder controle. Als dat wel zo was, hadden we de politiek ook wel tot actie bewogen.’’ De organisatie roept de bouwers op terug te gaan naar hun voertuig. ,,Laat deze dag niet verpesten!’’ 

Op het Malieveld verliep de demonstratie verder gemoedelijk. De duizenden demonstranten eisen per direct een oplossing voor de stikstof- en PFAS-problematiek. Volgens Grond in Verzet deden er tussen 5000 en 6000 mensen met ongeveer duizend voertuigen mee aan het protest. 

Files

Inmiddels zijn de eerste demonstranten weer op weg naar huis, inclusief diepladers met hun graafmachines erop. De politie meldt dat het bouwverkeer vanaf het Malieveld richting de doorgaande wegen wordt begeleid. Dat levert veel drukte en files op, vooral rond Rotterdam en Utrecht. 

De ANWB meldt dat er op de A16 richting Breda tussen Rotterdam-Kralingen en knooppunt Klaverpolder ongeveer een half uur vertraging is. Op de A12 van Den Haag naar Utrecht is de vertraging tussen Woerden en het knooppunt Lunetten ongeveer drie kwartier door terugkerende betogers en wegwerkzaamheden.

Tekst loopt door onder de tweet

Drempelwaarde

Volledig scherm
© ANP

Minister Carola Schouten (Landbouw) stond vanmorgen tegenover de bouwers, en beloofde dat het kabinet ‘snel’ met een nieuwe drempelwaarde voor stikstof komt die de problemen bij de bouw moeten gaan oplossen. Bouwprojecten kunnen volgens haar doorgaan en de vergunningverlening is weer op gang gekomen. ,,Dit land gaat niet op slot’’, aldus Schouten, maar de bouwers willen niet langer meer wachten. ,,Nu! Nu! Nu!’’, scandeerden ze in reactie. 

,,Jullie zijn vandaag in groten getale gekomen. Dat begrijp ik. Ik begrijp dat er onrust bestaat over jullie werk, jullie toekomst en of jullie nog een baan hebben zo meteen. Er is ook nogal wat gebeurd’’, begon Schouten, die meteen benadrukt dat Nederland ‘niet op slot’ gaat. ,,Dit land blijft doorgaan met waar ze mee bezig is. De vergunningverlening is weer op gang gekomen. De vergunningen kunnen weer worden aangevraagd en worden weer afgegeven. Als bij de bouw de stikstofneerslag nul is, kunt u gewoon aan de slag.’’ Die laatste opmerking kon rekenen op een groot fluitconcert van de boze bouwers. 

Het kabinet is bezig met maatregelen om te voorkomen dat de bouw plat komt te liggen, zei Schouten verder. ,,Het kabinet komt met een drempelwaarde, waarmee de meeste projecten zijn geholpen. Dat heeft impact op de hele sector. Maar we hebben u daarvoor nodig, u moet aangeven waar het niet goed gaat zodat we het daar vlot kunnen trekken.’’ 

Gevraagd naar wanneer die maatregelen duidelijk zijn, reageerde Schouten ontwijkend: ,,Die drempelwaarde gaat snel komen.’’ Ook dat viel verkeerd bij de bouwers, die massaal ‘Nu! Nu! Nu!’ scandeerden in reactie. 

Volledig scherm
© ANP