Volledig scherm
Minister-president Mark Rutte en minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) staan de pers te woord op het ministerie Justitie en Veiligheid naar aanleiding van een schietpartij in een tram in Utrecht. © ANP

Premier Rutte en minister Grapperhaus naar Utrecht

Premier Mark Rutte en minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) gaan vandaag op bezoek in Utrecht. Daar vond gisteren een schietpartij plaats waarbij drie doden en meerdere gewonden vielen. Volgens Rutte is het de bedoeling dat Grapperhaus en hij daar vertrouwelijk met betrokkenen gaan praten, ,,zonder media”.

Ze spreken op een politiebureau met agenten, hulpverleners en ambulancebroeders. Ze gaan vermoedelijk ook nog langs de locatie waar de schietpartij heeft plaatsgevonden. Rutte verklaarde vooraf dat ze ,,in kleine kring” met wat mensen wilden praten.

Rutte en Grapperhaus herdachten eerder in de middag in de Tweede Kamer de slachtoffers van het drama. Nadien beantwoordden ze vragen van de Kamer over de kwestie tijdens het wekelijkse vragenuur.

Diepe indruk

Burgemeester Jan van Zanen van Utrecht heeft vanmiddag een van de gewonden van het schietincident in zijn stad bezocht. Bij de andere slachtoffers kon hij nog niet langs vanwege de ernst van hun verwondingen, meldt de gemeente op haar liveblog over het schietincident op het 24 Oktoberplein.

Van Zanen sprak ook met artsen, verpleegkundigen en anderen die gisteren betrokken waren bij de hulpverlening in het calamiteitenhospitaal van het UMC Utrecht. ,,Het was aangrijpend en indrukwekkend. Met het slachtoffer gaat het naar omstandigheden goed”, reageerde de burgemeester, ,,Ik heb zeer veel respect voor de inzet van de hulpverleners. U zult begrijpen dat het incident diepe indruk heeft gemaakt.”