Volledig scherm
Premier Mark Rutte. © ANP

Premier Rutte: respect voor opstappen Harbers

Premier Mark Rutte heeft respect voor het besluit van staatssecretaris Mark Harbers om af te treden. ,,Politiek kan hard zijn’’, zegt Rutte op Twitter. Ook andere politici vinden dat Harbers er verstandig aan heeft gedaan om weg te gaan.

De premier vindt dat Harbers een ‘zuivere afweging’ heeft gemaakt. ,,Maar ongelooflijk spijtig dat we als kabinet afstand moeten nemen van deze talentvolle en betrokken liberaal’’, aldus Rutte, die voor de vierde keer in zijn carrière een VVD-collega ziet vertrekken na geblunder op het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Kamervoorzitter Khadija Arib noemt het vertrek van Harbers ‘pijnlijk’. Wel bedankte ze hem ervoor dat hij ondanks het besluit dat hij al had genomen om af te treden éérst verantwoording ging afleggen in de Tweede Kamer.

PVV-leider Geert Wilders vindt dat de positie van Harbers sowieso onhoudbaar was geworden. ,,Terecht dat hij weg is. Er zijn cijfers weggemoffeld. De Tweede Kamer is verkeerd geïnformeerd. Als hij niet was gegaan, had hij een motie van wantrouwen gekregen.’’