Prinsjesdag: Meeste Nederlanders gaan er niet op achteruit volgend jaar
De meeste Nederlanders moeten volgend jaar iets meer te besteden hebben, of in elk geval niet minder. Dat blijkt uit uitgelekte plannen van het demissionaire kabinet, die ingezien zijn door deze site.
Het gemiddelde huishouden houdt een klein plusje over: van 0,1 procent. Werkenden gaan er gemiddeld ook met dat percentage op vooruit, net als uitkeringsgerechtigden, alleenstaanden en gezinnen zonder kinderen.
Voor gezinnen met kinderen, gepensioneerden en tweeverdieners zit er gemiddeld géén plusje in. Hun koopkracht gaat volgend jaar niet vooruit, maar valt ook niet terug.
De enige groep die er gemiddeld op achteruit lijkt te gaan, zijn de alleenverdieners: zij leveren 0,2 procent koopkracht in.
Koopkracht over 2022:
Alle huishoudens gemiddeld: +0,1
-Werkenden: +0,1
-Uitkeringsgerechtigden: +0,1
-Gepensioneerden: 0,0
-Tweeverdieners: 0,0
-Alleenstaanden: +0,1
-Alleenverdieners: -0,2
-Gezinnen met kinderen: 0,0
-Gezinnen zonder kinderen +0,1
De cijfers moeten met de nodige reserves bekeken worden: het gaat om gemiddelden per grote groepen, die bovendien zeer divers zijn. Ook binnen de groepen werkenden kunnen bijvoorbeeld mensen zijn die wel koopkracht inleveren, terwijl anderen juist bovengemiddeld meer te besteden hebben. Het CPB becijfert bijvoorbeeld dat 5 procent van de huishoudens er wel 0,7 procent op achteruit gaat, terwijl een andere 5 procent er juist 0,8 procent op vóóruit gaat.
Prognose
Eerder al concludeerde het Centraal Planbureau dat de economie, ondanks de coronacrisis, lekker door dendert. Toch was de prognose dat de burger daar niets van merkt in de portemonnee. Het kabinet grijpt daarom nu in, zodat er vorig jaar iets meer koopkrachtstijging is, al houdt het niet over.
Uit voorspellingen van het CPB bleek eerder dat de economie dit jaar met bijna 4 procent gaat groeien. Voor volgend jaar wordt een groei van 3,5 procent verwacht. Een uitzonderlijk hoge groei voor een volwassen economie als de Nederlandse, ook in vergelijking met andere Westerse landen. Het percentage ligt bovendien hoger dan was voorspeld op 3,2 procent.
Toch blijft de stijging van lonen uit, is de voorspelling. Volgens de CPB-ramingen stijgen de lonen dit jaar met gemiddeld 1,9 procent en volgend jaar met 2,2 procent. Die loonstijging dreigde bovendien te worden opgevreten door inflatie en lastenverzwaringen. Per saldo dreigde er dus niemand op vooruit te gaan. Dat voorkomt het kabinet kennelijk, met ingrepen die op Prinsjesdag duidelijk moeten worden.
De werkloosheid loopt na het wegvallen van de coronasteunmaatregelen, slechts licht op tot 3,5 procent in 2022, voorspelt het CPB.
Het begrotingstekort lijkt dit jaar nog uit te komen op 5,4 procent, maar zou in 2022 moeten dalen naar 2,3 procent, omdat de coronasteun dan is gestopt en er weer meer belastinginkomsten zijn. De overheidsschuld zou ook weer iets moeten dalen: van 57,5 procent dit jaar naar 56,5 procent volgend jaar. De cao-lonen zouden moeten stijgen met 2 procent in 2021 en met 2,2 procent in 2022.
Plannen
Eind vorige maand lekte al uit dat het demissionaire kabinet op Prinsjesdag 6,8 miljard euro uittrekt voor extra klimaatmaatregelen. Het geld gaat vooral naar subsidies, bijvoorbeeld om elektrisch rijden te stimuleren en huizen te isoleren. Ook gaat er een half miljard euro extra naar bestrijding van de georganiseerde criminaliteit én naar de sociale advocatuur.
De koopkrachtcijfers die op Prinsjesdag worden gepresenteerd moeten overigens met een korreltje zout genomen worden. Het gaat om een gemiddelde, dat bij elk individueel huishouden anders zal uitpakken. Bovendien gaat het om een voorspelling.
Wat vind jij?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Voorwoord Prinsjesdag uitgelekt: ‘Problemen als klimaat kunnen niet wachten’
Hoewel het kabinet demissionair is, kunnen problemen als ‘klimaatverandering’ toch ‘niet wachten’ op een nieuwe regering. Daarom doet het ‘gerichte investeringen'. -
Nodige kritiek op fletse gezicht VVD na twaalf jaar regeren: ‘Te weinig discussie in de VVD?’
De VVD viert haar 75ste verjaardag. Er is de nodige kritiek op het fletse gezicht van de partij na twaalf jaar regeren. Maar kom daar niet om bij Frits Korthals Altes, die er vrijwel vanaf het begin bij was. -
PREMIUMOnder politici2
Boskalis is niet het enige bedrijf dat uit Nederland dreigt te vertrekken
Elke week schrijft politiek verslaggever Hans van Soest over wat er speelt in Den Haag in Onder Politici. Deze week: goedbedoelde wetgeving kan onbedoelde gevolgen hebben. -
Getest: dit is de beste wasdroogcombinatie
Wat is de beste wasdroogcombinatie? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Kabinet passeert zorgwaakhond en wil vaart maken met clustering kinderhartchirurgie
De Nederlandse ziekenhuizen moeten alsnog snel twee locaties aanwijzen waar kinderen met aangeboren hartafwijkingen geopereerd kunnen worden. Nu is de kinderhartchirurgie nog verspreid over vijf ziekenhuizen, maar dat is te veel en dus slecht voor de kwaliteit van deze zorg.
-
Dit weten we uit de gelekte Prinsjesdagplannen: veel voor klimaat en veiligheid, beetje voor koopkracht
Een aantal van de plannen voor Prinsjesdag zijn - uiteraard, volgens traditie - al uitgelekt. Op de thema's van klimaat en criminaliteit wil en móét het demissionaire kabinet een aantal stappen zetten. De thema's op rij: -
-
-
Met video7
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs. -
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat?
3 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerF.H Wouters
Gerrit Louter
petra damme