Prinsjesdag ‘verhuist’ naar Koninklijke Schouwburg: meer plek voor gasten en feestelijke sfeer
met videoPrinsjesdag vindt dit jaar plaats in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Vanwege de verbouwing van het Binnenhof moet worden uitgeweken: de schouwburg moet plaats bieden aan evenveel ‘ceremonieel’ én ruim 800 gasten.
De afgelopen twee edities vonden vanwege de coronapandemie al niet in de Ridderzaal plaats, maar in de Grote Kerk in Den Haag. Daar was meer ruimte dan in de Ridderzaal om de anderhalve-meter-variant te kunnen bolwerken, omdat het formeel een gezamenlijke vergadering van de Tweede en Eerste Kamer is.
Dit jaar, met de coronamaatregelen achter ons, wilden de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer echter weer een ‘feestelijke’ en meer volwaardige editie van Prinsjesdag kunnen organiseren. Daarom wordt nu voor de Koninklijke Schouwburg gekozen, wat overigens ooit een paleis was, gebouwd in opdracht van de zwager van Willem V, de prins van Oranje.
Daar is namelijk wél de ruimte om meer gasten te ontvangen, waarbij ook voor hulpdiensten alles bereikbaar blijft. Dat was bij de Grote Kerk een issue.
Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn en Tweede Kamer voorzitter Vera Bergkamp kwamen zo bij de Koninklijke Schouwburg terecht. Volgens Bruijn de beste plek met ‘uitstraling’ om weer de ‘feestelijke sfeer’ van Prinsjesdag terug te brengen. Er is daar plek voor zo'n 800 gasten, ongeveer zoveel als in de Ridderzaal doorgaans welkom is. Bij de corona-edities moest de koning toe met zo'n 275 directe toehoorders. ,,Een volle zaal past weer bij het feestelijke karakter”, aldus Bruijn.
Verhuizingen
Corona en de Binnenhof-verbouwing zorgen overigens wel voor twee opeenvolgende verhuizingen, wat zeldzaam is. Voor 2020 was het pas een keer eerder sinds 1904 voorgekomen dat Prinsjesdag niet op het Binnenhof plaatsvond.
De Koning spreekt elk jaar op Prinsjesdag namens de regering de Troonrede uit. Hierin worden de plannen van de regering voor het volgende jaar gepresenteerd. De gebruikelijke rijtoer van de Koning stopt dit jaar dus eerder op het traject, al bij de Schouwburg dus.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
video
Prinsjesdag straks in 2.0-variant? Spoiler: de hoedjes en de koets mogen blijven
Prinsjesdag als dé belangrijkste dag in het politieke jaar: dat wordt mogelijk verleden tijd. De kabinetsplannen worden in de toekomst misschien al in het voorjaar bekendgemaakt. Dus: wel de hoedjes en het feest, maar de koning leest straks oud nieuws voor. -
PREMIUMmet video's
Rookmelders verplicht, maar duizenden huurders hebben er nog geen een: ‘Onbegrijpelijk’
Duizenden huurders hebben nog altijd geen verplichte rookmelder. Dat komt door een tekort aan apparaten en installateurs, maar huurders zijn zelf ook niet allemaal even welwillend. Sommigen weigeren er zelfs één. Onbegrijpelijk, zeggen ze bij de brandweer. -
Forumleider Thierry Baudet hangt schorsing Kamer boven het hoofd
Acht Kamerfracties hebben een klacht ingediend tegen fractievoorzitter Thierry Baudet van Forum voor Democratie (FvD). Als de klacht wordt overgenomen, kan de Forum-leider voor minimaal een maand worden geschorst. -
PREMIUM
Onvrede smeult in Nederland en niet alleen onder de boeren
Burgers zien crisis op crisis op zich afkomen en het vertrouwen in de politiek is historisch laag. Sommige partijen vrezen dat de boerenprotesten slechts een voorbode zijn. -
Kamer donderdag in debat over boerenrellen met Rutte en Yeşilgöz
De Tweede Kamer gaat morgenavond in debat met premier Mark Rutte en minister van Justitie Dilan Yeşilgöz over intimiderende en rellende boerenbetogers. GroenLinks en Partij voor de Dieren kregen een ruime meerderheid voor hun verzoek.
-
PREMIUM
Dankzij een kwartiertje rennen vliegt de conditie van deze kinderen vooruit én zijn ze rustiger in de klas
Hijgend, puffend en zwetend stuiven de scholieren over het schoolplein: ze zijn al zeker vijf keer de school rond geweest. Drie keer per week rennen ze in een kwartiertje de Daily Mile van zo'n anderhalve kilometer. Met resultaat: leerlingen lopen na drie maanden gemiddeld zo'n vijftig procent harder. -
PREMIUM
Goud altijd aangeven en geen kunst ouder dan 100 jaar: hier moet je op letten bij souvenirs
De mini Spaanse gitaar die op de Ramblas in Barcelona nog zo schattig leek, belandt een paar jaar later als made-in-Chinaprul in de container. Zonde. Aan wat voor aandenken beleef je plezier? En wat mag je eigenlijk meenemen? -
Politiek worstelt met boerenprotest: ondanks intimidaties worden 'scherpe acties' toegejuicht
Na huisbezoeken en snelwegblokkades worstelen politieke partijen met de bejegening van protesterende boeren. De wet overtreden mag niet, toch is de sympathie voor de boer groot.