Programma D66: eigen risico zorg vervangen door bijdrage voor ziekenhuisbehandeling
D66 wil het eigen risico in de zorg van 385 euro afschaffen. In plaats daarvan gaan mensen voor een behandeling in het ziekenhuis een eigen bijdrage van 100 euro betalen, met een maximum van 400 euro. Dat staat in het verkiezingsprogramma van de partij, dat vanmiddag werd gepresenteerd in de Rotterdamse Schiecentrale.
Delen per e-mail
Volgens de partij is het huidige bedrag een te grote drempel, omdat patiënten doorgaans na één bezoek aan het ziekenhuis hun eigen risico al opgemaakt hebben. Daarna is er ‘geen prikkel’ meer voor ‘gepast gebruik van dure ziekenhuiszorg’. Door het bedrag over het jaar heen te spreiden, zouden mensen worden gestimuleerd om over ‘verantwoord gebruik’ van de zorg na te denken.
Ook wil de partij in de komende kabinetsperiode een begin maken met de bouw van 1 miljoen nieuwe huizen voor 2035 om in de groeiende vraag naar betaalbare woningen te voorzien. De nieuwe huizen moeten vooral binnen de bebouwde kom worden gebouwd. De hypotheekrenteaftrek wordt als het aan de sociaal-liberalen ligt volledig afgebouwd.
Eerste partij
D66 is de eerste partij die het verkiezingsprogramma voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021 presenteert. Het programma stond per ongeluk al uren vóór de presentatie online. In het voorwoord van ‘Een nieuw begin’ schrijven minister Wouter Koolmees, de voorzitter van de verkiezingsprogrammacommissie, en voorzitter Annet Aris van de permanente programmacommissie over hoe de coronacrisis ‘ons met de neus op de feiten’ heeft gedrukt ‘over de politieke keuzes die de afgelopen jaren zijn gemaakt’. ,,Deze crisis leert ons dat het loont om te investeren in een robuuste samenleving.”
In die samenleving moet iedereen ‘ongeacht waar je kinderbedje stond’, aldus lijsttrekker Sigrid Kaag in de inleiding, ‘een eerlijke kans’ hebben op goed werk, op een huis, op een mooie toekomst. De basis daarvoor moet al vroeg worden gelegd: met vier dagen per week gratis kinderopvang en voor alle scholieren een ‘rijke schooldag’, met een gratis lunch en aandacht voor cultuur en sport. ,,Wij blijven de onderwijspartij,” aldus Kaag.
Recht op buitenlandse stage
Voor studenten komt de partij die jarenlang voorstander was van het huidige leenstelsel met ‘een nieuwe studiebeurs’, die neerkomt op 300 euro per maand voor alle studenten via de Belastingdienst en nog eens maandelijks 400 euro voor studenten wier ouders tot 70.000 euro per jaar verdienen. Ook wil D66 dat elke student recht krijgt op een stage of semester in het buitenland. Ze krijgen ook meer ruimte om langer te doen over hun studie.
Koolmees en Aris wijzen erop dat het verkiezingsprogramma in deze onzekere tijden geen ‘blauwdruk vol garanties voor de toekomst’ is. ,,Verkiezingsprogramma’s krijgen soms een mythische status. Laten we eerlijk zijn: zeker in de tijd waarin we nu leven is dat niet zo. Wie durft te zeggen hoe samenleving en economie eruit zien over een maand, over een jaar?”
Als de situatie ‘in de wereld’ verslechtert, schrijven zij, moeten de ambities in het verkiezingsprogramma worden bijgesteld. ,,Dat is geen populair verhaal", erkende Koolmees tijdens de presentatie. ,,Maar wel de realiteit waarin we zitten.” Toch is het volgens hem ‘een optimistisch programma’. ,,Het zit niet in onze aard om bij de pakken neer te gaan zitten als het moeilijk wordt.”
Keurslijf
Lijsttrekker Kaag stelde tijdens de presentatie dat het programma ‘geen keurslijf’ is. ,,We zitten in ongekende onzekerheid, met een crisis die we nooit op deze wijze hadden kunnen bevroeden.” Juist in een crisis, stelde Kaag, ‘moet je kijken naar de toekomst'. ,,We kunnen bijsturen, maar we passen onze ambities niet aan.” In een toelichting noemde ze corona ‘een verhelderend vergrootglas voor bestaande problemen’.
In het 210-pagina’s tellende programma staan ook bekende D66-stokpaardjes zoals een gekozen premier, een abortuspil die via de huisarts te krijgen is en een halvering van de veestapel. Ook zet de partij in op grotere gemeenten die ‘op termijn’ de provincies ‘overbodig maken’. Kleinere gemeenten die in de problemen komen, moeten volgens D66 fuseren.
Bekijk hier onze populairste nieuwsvideo's.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
De ‘list’ van links: ‘keihard’ campagnevoeren tegen rechts
Met de VVD soeverein aan kop in de peilingen, moet links een list verzinnen. Die lijkt te zijn gevonden door samen een vuist te vormen, vooral tégen Mark Rutte. ,,De peilingen gaan voor 17 maart nog volledig op z’n kop.” -
Regeringsleiders beloven gevolgen klimaatverandering beter aan te pakken
Regeringsleiders uit de hele wereld hebben elkaar gisteren beloofd dat ze beter hun best zullen doen om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen. Heel veel meer dan het uitspreken van goede bedoelingen leverde de eerste dag van een door Nederland georganiseerde klimaatconferentie nog niet op. -
Nieuwe D66-leider Sigrid Kaag tegen ‘peilingenpolitiek’
De nieuwe D66-leider Sigrid Kaag keert zich tegen ‘peilingenpolitiek’ en ‘respectloze retoriek’. Dat heeft ze gezegd in haar eerste speech als partijleider. ,,We moeten niet verrast opkijken dat het vertrouwen in de politiek afbrokkelt.’’ -
Video
De Jonge: Vaccinatieschema weer vertraagd door tegenvaller AstraZeneca
De boodschap van farmaceut AstraZeneca over tegenvallende leveringen van het coronavaccin betekent dat Nederland opnieuw moet kijken naar de volgorde en het tempo van inenting. Dat zei coronaminister De Jonge vandaag na een bijeenkomst met kabinetsleden. -
8
Kabinet bijeen over coronamaatregelen: avondklok en nóg strengere regels voor visite
Het kabinet wil nog eens een verzwaring van de coronamaatregelen, bovenop de al geldende lockdown. Ingrediënten zijn een avondklok en strengere regels rond reizen, visite en quarantaine. Die avondklok zou mogelijk op vrijdag al ingaan en lopen van 20.30 uur tot 04.30 uur.
-
PREMIUM
Van alle partijen die een vrouw op 1 zetten, maakt D66 meeste kans
Drie, maar misschien wel vier partijen gaan met een vrouw op nummer 1 de verkiezingen in. Maar als er één partij is die kan profiteren van een vrouwelijke lijsttrekker, dan is het D66. -
Grote zorgen bij Kamer over eindexamens, minister roept examenleerlingen op ‘gewoon aan de slag’ te gaan
De Tweede Kamer heeft grote zorgen over de gevolgen van de coronacrisis op de centraal schriftelijke eindexamens. Kamerleden vragen zich af of de examens wel gemaakt kunnen worden nu leerlingen zich niet goed kunnen voorbereiden. Minister Arie Slob (Onderwijs) houdt vooralsnog vast aan zijn eerdere besluit om de examens dit jaar wel door te laten gaan en roept leerlingen op daarvoor te gaan leren. Vóór 15 februari hakt hij definitief de knoop door. -
VIDEO
OMT-berekening: één op tien heeft nu Britse coronavariant, maatregelen tot de lente
Nederland zit mogelijk vast aan lockdown-maatregelen tot de lente of tot er genoeg mensen ingeënt zijn. Dat blijkt uit het nieuwe OMT-advies. De experts vinden dat extra actie nodig is nu de nieuwe Britse variant zich snel verspreidt en volgens prognoses in maart leidt tot een derde golf. Een avondklok of reisbeperkingen zijn nog opties.