De renovatie van het Binnenhof is mogelijk vertraagd.
Volledig scherm
De renovatie van het Binnenhof is mogelijk vertraagd. © ANP

Renovatie Binnenhof mogelijk jaar vertraagd

De renovatie van het Binnenhof begint mogelijk een jaar later dan gepland. Het was de bedoeling dat de Eerste en Tweede Kamer in de zomer van 2020 tijdelijk naar andere locaties zouden verhuizen, maar dat loopt waarschijnlijk een jaar vertraging op.

Staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken heeft dat maandagavond laat aan de Tweede Kamer laten weten. Het is een fikse tegenvaller: de renovatie van het Binnenhof zou eind 2020 moeten beginnen en vijf jaar later klaar zijn. Binnen een paar dagen verwacht Knops te laten weten of dat schema nog wel haalbaar is.

Stikstofcrisis

De dreigende vertraging heeft meerdere oorzaken. Door de stikstofcrisis in Nederland ligt ook de renovatie van het Binnenhof stil en is nog onduidelijk of het werk volgend jaar wel kan beginnen. Verder is er grote krapte in de bouw: er is een tekort aan personeel en voor bouwmaterialen gelden lange levertijden. 

Knops stelt dat de Tweede Kamer extra eisen heeft gesteld aan ict en beveiliging, wat ook voor dreigende vertraging zorgt. Verder is er een probleem ontstaan door de wens van het parlement om extra medewerkers aan te trekken. D66-leider Rob Jetten heeft daarvoor om 10 miljoen euro gevraagd. Voor die medewerkers zouden nieuwe werkruimtes gevonden moeten worden. 

Kijk hier waarom de renovatie nodig is: