RIVM-baas: Groepsimmuniteit tegen corona is geen doel op zich
VideoHet is geen doel van het huidige kabinetsbeleid dat er zoveel mogelijk Nederlanders immuun worden voor het coronavirus. Groepsimmuniteit helpt wel mee bij de bestrijding van corona, aldus RIVM-directeur Jaap van Dissel tegen de Tweede Kamer.
Het is allemaal een kwestie van framing. Hoe regeringen hun ingrepen verkopen aan het volk.
Van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM, herhaalde vanmorgen tijdens een briefing de woorden van premier Rutte eerder deze week: ,,Er zullen nu eenmaal veel mensen geïnfecteerd raken. Dat geldt zelfs voor landen die op slot zitten.”
Het voordeel volgens de RIVM-baas: ,,Een overgrote meerderheid creëert immuniteit na het doorlopen van de ziekte. Zo ontstaat groepsimmuniteit. Die groep vormt als het ware een schild rondom onze kwetsbare burgers. En ingrijpende maatregelen kunnen dan wellicht in de toekomst ook wat worden teruggedraaid", aldus de wetenschapper.
Belangrijke helpende factor
Groepsimmuniteit is dus een belangrijke helpende factor bij de bestrijding van corona. Maar waarom laten we dan niet actief zoveel mogelijk mensen ziek worden? Volgens Van Dissel zou het ‘zeer onverstandig’ zijn om het virus volstrekt de vrije hand te geven, omdat dan gedurende de piek de druk op onze zorgvoorzieningen onacceptabel hoog zou worden.
We doen nu het goede, vindt hij. Door het virus op gecontroleerde wijze toe te laten in ons land en ouderen en zieken ervan af te sluiten, smeren we de piek (en dus de druk op de zorg) uit. Later kan er dan geen nieuwe piek meer ontstaan, omdat veel Nederlanders tegen die tijd inmiddels of immuun of gevaccineerd zijn.
Volgens Van Dissel lijkt het overigens dat de verschillende landen allerlei andere maatregelen nemen, maar dat is volgens de expert in de praktijk helemaal niet zo. Ook zijn de meeste landen helemaal niet op slot, terwijl ze dat wél beweren. Alleen delen van China en Italië zitten echt op slot. ,,Het is allemaal een kwestie van framing. Hoe regeringen hun ingrepen verkopen aan het volk.”
Het kan nog wel een jaar duren voordat een vaccin tegen corona breed beschikbaar is, aldus de directeur van het RIVM.
In de nieuwste Achter het Verhaal praat verslaggever Hanneke van Houwelingen over het verschil van mening over groepsimmuniteit:
Bekijk hieronder al onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
video
Lees hier de toespraak van Rutte terug: ‘Let een beetje op elkaar, ik reken op u’
In zijn toespraak tot het volk heeft premier Mark Rutte alle Nederlanders opgeroepen om alert te blijven, aanwijzingen van de overheid op te volgen én een beetje op elkaar te letten. ,,Samen komen we deze moeilijke periode te boven.’’ -
Minister Yeşilgöz: bezig met schade Limburg, maar niet alles wordt vergoed
Er wordt gewerkt aan een eerlijkere vergoeding van de schade die is ontstaan door de wateroverlast in Limburg. Dat zegt het ministerie van Justitie en Veiligheid in reactie op klachten over de schadeafhandeling die drie Zuid-Limburgse gemeenten uitten tegenover EenVandaag. Toch zal volgens minister Dilan Yeşilgöz niet alle schade vergoed worden. -
PREMIUMZES VRAGEN
Over groepsimmuniteit en het Nederlandse coronabeleid: ‘Het virus blijft hier’
Nederland neemt strikte sociale maatregelen, maar gooit het land niet op slot. Zo kan ook weerbaarheid worden opgebouwd tegen het coronavirus. ,,Wen er nou maar aan: het is hier en het blijft.’’ -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het om zelfs 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zó hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro, wat vergeleken met de Nederlandse prijzen nu minimaal 40 cent per liter lager is. Loont het om daarom ver om te rijden om te tanken? De Gelderlander zocht het uit. -
9
Speciaal politieteam dat Nederlandse FBI moest worden alweer opgedoekt
Het speciale politieteam MIT dat na de moord op Derk Wiersum in 2019 was opgetuigd om de georganiseerde misdaad te bestrijden, gaat alweer op de schop. Dat is een enorme blamage voor het huidige en vorige kabinet.
-
PREMIUMSCP-directeur
Kim Putters: ‘Problemen in dit land zijn nog dezelfde als 9 jaar geleden’
De kloof tussen de politici in Den Haag en de rest van het land is steeds dieper geworden, constateert SCP-directeur Kim Putters bij zijn afscheid. ,,Politici doorgronden onvoldoende hoe het écht met mensen gaat.” -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk.