Volledig scherm
Premier Mark Rutte ontkent dat hij GroenLinks-leider Klaver iets heeft beloofd in ruil voor steun aan de begroting van het kabinet. © ANP

Rutte: geen beloftes aan Klaver voor steun

Het kabinet heeft geen deal gesloten met GroenLinks over de steun aan het belastingplan en de begrotingen. Volgens premier Rutte is er geen enkele belofte gedaan voor steun aan geen enkele oppositiepartij dan ook.

Dat zei hij in een debat over het vertrek van Kamerlid Wybren van Haga uit de VVD-fractie. De regeringscoalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie is daardoor zijn meerderheid van 76 zetels verloren in de Tweede Kamer. Rutte herhaalde dat die situatie weinig zal veranderen voor het kabinet, omdat het ‘toch al van plan was te zoeken naar een breder draagvlak van 76 zetels’. Nu het kabinet geen meerderheid meer heeft in zowel Eerste als Tweede Kamer is dat volgens hem ‘alleen maar nopender’.

Vorige maand baarde GroenLinks-leider Jesse Klaver opzien door aan te kondigen dat hij de begroting die het kabinet op Prinsjesdag indiende bij voorbaat zal steunen. Dit tot ontsteltenis van andere oppositiepartijen. Die hadden gehoopt dat zij in ruil daarvoor toezeggingen konden lospeuteren. ,,Ik snap wel dat het kabinet het niet spaansbenauwd heeft nu’’, sneerde PVV-leider Geert Wilders vanavond. ,,Met knuffelpartij GroenLinks erbij heeft het kabinet nog steeds een ruime meerderheid.’’

Geen steun

PvdA-leider Asscher wilde van Rutte weten hoe het kabinet denkt door te regeren nu het zijn meerderheid in het parlement is verloren na het vertrek van Van Haga. Hij wilde onder andere weten of er beloftes waren gedaan aan andere partijen voor steun. Dat is niet zo, bezwoer Rutte.

Overigens zei het inmiddels als eenmansfractie opererende Kamerlid Van Haga dat er geen enkele reden was om te doen alsof het kabinet zijn meerderheid is verloren. ,,Ik zal het regeerakkoord blijven steunen.’’ Tegelijkertijd kondigde hij aan om op andere gebieden waar hij het niet mee eens is, geen steun te zullen geven.

  1. Oppositie blijft ontevreden over ‘getreuzel’ kabinet bij stikstofcrisis
    Stikstofdebat

    Oppositie blijft ontevreden over ‘getreuzel’ kabinet bij stikstof­cri­sis

    Te weinig en te laat. Of overbodige maatregelen voor een niet bestaand probleem. Over de redenering verschillen oppositiepartijen van mening, maar dat de stikstofmaatregelen niet deugen daar zijn ze het over eens. Dat bleek tijdens een debat over de stikstofcrisis en de stappen die het kabinet gisteren presenteerde. PVV-voorman Geert Wilders zegde het vertrouwen in de regering op, maar zijn motie van wantrouwen kreeg alleen steun van Forum voor Democratie.