Rutte: ‘Het loket gaat zeker niet in één keer open’
videoHet kabinet wil niet in één keer, maar ‘stap voor stap’ naar versoepeling van de getroffen coronamaatregelen. ,,Het loket gaat zeker niet in één keer open. Er zal maatwerk nodig zijn om aan de 1,5 metersamenleving te voldoen.”
Delen per e-mail
Dat heeft premier Mark Rutte gezegd in een persconferentie na crisisberaad over het coronavirus met betrokken ministers.
Hij sprak van een ‘tussenweek’, waarin wordt nagedacht óf en hoe na 28 april eventueel maatregelen zouden kunnen versoepeld. Het kabinet neemt daarover volgende week, op 21 april, een besluit. ,,Wat betekent het voor het onderwijs? Voor het openbaar vervoer? Het roept tal van vragen op. We moeten zorgvuldig zijn om het virus geen nieuwe zuurstof te geven.”
Elk verhaal van een bedrijf dat het water aan de lippen staat, is er een te veel
De premier claimt dat het een ‘verdeling van schaarse ruimte’ gaat worden om delen van de maatschappij weer op te kunnen starten. ,,We kijken vooruit of over enkele weken wat maatregelen kunnen worden versoepeld. De maatschappelijke en economische impact is immers gigantisch. Er wordt bijna bovenmenselijk veel gevraagd van mensen in de zorg, in het onderwijs of in de handhaving. Elk verhaal van een bedrijf dat het water aan de lippen staat, is er een te veel.’’
In gesprek
Dit weekeinde wil het kabinet daarom met ‘mensen uit de samenleving’ in gesprek hoe bijvoorbeeld nog meer bedrijven en winkels weer open kunnen gaan. Zo zijn er al brancheclubs plannen aan het schrijven om deze voor te leggen.
Toch wil Rutte voorzichtig zijn. ,,Het zou ook kunnen dat we weer een stap terug zouden moeten zetten in de nabije toekomst. Mijn boodschap is en blijft dus ook: houd vol.’’
Rutte schetste drie voorwaarden om maatregelen los te laten. Zo moet de druk op de zorg zijn verminderd, ouderen voldoende worden beschermd en moet er ‘inzicht zijn op de verspreiding van het virus’. Om die laatste reden wordt gewerkt aan een app die gebruikers waarschuwt of zij in contact zijn geweest met een besmet persoon.
App
Minister Hugo de Jonge (Zorg) zei dat daarnaast ook de testcapaciteit al is ‘opgeschroefd’. Over de app verklaarde hij dat er ‘ruim 750’ voorstellen zijn gekomen van techbedrijven. Hij wil dat er volgende week een goed voorstel ligt. ,,Het zijn allemaal stappen naar het nieuwe normaal. Ik snak naar een wereld waarin het weer een beetje gewoon is.”
Volgens De Jonge moeten er uiteindelijk 5 apps worden gepresenteerd zodat het publiek en experts kunnen ‘meedenken’ over de vormgeving, maar vooral ook de voorwaarden en de ‘privacyaspecten’. ,,We willen iedereen de kans geven om mee te denken. Het gaat er om wat ons het beste kan helpen. Ik snap de zorgen over privacy. En ik zou willen zeggen tegen iedereen die kritisch is: denk mee. Maar we doen al jaren bron- en contactonderzoek, maar dan op papier en door mensen op te zoeken. Dus qua privacy wordt het misschien nog wel een tandje minder. Maar het kan alleen maar als er vertrouwen is van de mensen.”
Premier Rutte ‘ziet dat het wat beter gaat’, maar hij zegt waakzaam te blijven. ,,We moeten voorzichtig blijven. Het gaat beter, maar het aantal mensen op de intensive care is nu hoger dan normaal.”
Mondkapjes
Minister De Jonge zei dat, anders dan in België en Duitsland werd besloten vanavond, in ons land burgers niet wordt geadviseerd om mondkapjes te dragen op straat. Duitsland stelt sinds vandaag juist dat in winkels en het stads- en streekvervoer het dragen van mondkapjes ‘dringend wordt aanbevolen’. In België wordt het gebruik van mondkapjes ‘aangeraden'.
Minister De Jonge noemde het echter ‘onnodig’ en ‘onverstandig’. ,,Hier is schaarste, net als in de rest van de wereld. Ze zijn hard nodig in de zorg en het RIVM heeft ons dat ook niet geadviseerd. Het Outbreak Management Team heeft ook steeds geoordeeld dat het niet nodig is.”
Het RIVM laat ook weten dat het standpunt over mondkapjes ‘ongewijzigd is’.
Bekijk hieronder onze video's over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
analyse Kabinetsval dichterbij: blijven zitten terwijl Asscher wél zijn conclusies trekt, is lastig uitlegbaar
Nu Lodewijk Asscher door zijn vertrek als PvdA-leider de hoogste politieke prijs betaalt, neemt ook de druk op premier Rutte toe. Een kabinetsval komt steeds dichterbij. -
Kabinet volgt België en Duitsland niet met breed gebruik mondkapjes
In tegenstelling tot België en Duitsland noemt Nederland het breed inzetten van mondkapjes ‘niet wenselijk en onnodig’. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) herhaalde vanavond op de persconferentie het Nederlandse standpunt. Vanmiddag lieten beide buurlanden weten het gebruik van mondkapjes ‘dringend’ aan te bevelen, maar dat vindt De Jonge niet nodig. -
PREMIUM
Bereid je maar vast voor: dit verandert er voor ons in de 1,5 metersamenleving
De 1,5 metersamenleving: een maand geleden had niemand er nog van gehoord, maar inmiddels leeft iedereen er middenin. Het kabinet laat er geen misverstand over bestaan: Nederlanders zullen een tijd op minimaal 1,5 meter van elkaar hun leven leiden. Hoe gaat ons land eruitzien? -
PREMIUM
Demissionair minister zijn, hoe is dat? ‘Er kwam ineens minder op mijn bureau’
Staatsrechtelijk heeft een demissionair kabinet precies dezelfde bevoegdheden als een normaal kabinet. Maar bewindslieden uit demissionaire kabinetten hebben andere ervaringen. ,,Alle ambtenaren bleven in één keer weg.” -
‘Kabinet moet netwerk AED’s landelijk dekkend maken’
Het kabinet moet zorgen voor een landelijk dekkend netwerk van AED’s, vindt de PvdA. Dit mobiele apparaat, ook wel een defibrillator genoemd, is een levensreddend hulpmiddel voor mensen met een hartstilstand.
-
Update / video Lilianne Ploumen nieuwe lijsttrekker van de PvdA: ‘Ik ben er klaar voor’
PvdA-Kamerlid en oud-minister Lilianne Ploumen (58) wordt de nieuwe lijsttrekker van de PvdA. Vanmiddag is ze door de partij voorgedragen in haar woonplaats Amsterdam. -
Kabinet stapt eensgezind op: 'We moesten een daad stellen’
Het kabinet stapt op vanwege de toeslagenaffaire en zal demissionair verder gaan. De coalitie neemt gezamenlijk de politieke verantwoordelijkheid voor het drama waarbij duizenden ouders gedupeerd zijn. De aanpak van de coronacrisis moet wel gewoon doorgaan, vinden de ministers. -
Update Staatssecretaris Van ‘t Wout volgt Wiebes op als minister van Economische Zaken
Bas van ‘t Wout, staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, schuift een plekje op en volgt Eric Wiebes op als minister van Economische Zaken en Klimaat. Dat melden ingewijden. Wiebes stapte vorige week per direct op vanwege zijn verantwoordelijkheid in de toeslagenaffaire. Het kabinet viel, maar bleef demissionair aan.