Rutte lijkt steeds meer bondgenoten om zich heen te verzamelen om rem te zetten op migratie
Met videoFrankrijk en Nederland gaan in de Europese Unie samen optrekken ‘om de asielstroom weer beheersbaar te maken’. Dat vertelde premier Rutte na een bezoek van de Franse president Macron aan Den Haag.
Frankrijk en Nederland zijn het ‘verregaand eens’ over de kwestie migratie binnen de Europese Unie, zei Rutte na afloop. Hij wil met andere Europese landen kijken hoe ‘de bestaande systemen als Frontex en het Dublinverdrag’ effectiever ingezet kunnen worden om verdere asielcrises op Europese grond te voorkomen.
Misbruik door mensensmokkelaars
Ook in Frankrijk merken ze dat de huidige asielsystemen niet goed genoeg werken, zegt Macron. ,,We moeten het systeem efficiënter maken. Het wordt nu te veel misbruikt door mensensmokkelaars.’’ Het verbaast hem ook niet veel dat de twee het met elkaar eens zijn, lacht Macron. ,,We komen vanuit dezelfde politieke achtergrond.”
Rutte lijkt steeds meer bondgenoten om zich heen te verzamelen die samen met hem de lastige discussie aangaan om een rem te zetten op het aantal asielzoekers dat naar Europa komt. In Nederland heeft hij zijn eigen VVD-achterban moeten beloven dat voor elkaar te krijgen. VVD’ers vinden dat de asielstroom omlaag moet omdat het Nederland het huidige aantal van zo'n 100.000 migranten per jaar niet aankan. Overigens zijn dat niet alleen asielzoekers, maar voor het grootste deel arbeidsmigranten.
Subsidie voor groene industrie
Een ander belangrijk gespreksonderwerp met Macron was de Amerikaanse Inflation Reduction Act (IRA). Dat ambitieuze plan van de Amerikaanse president Joe Biden, viel niet in goede aarde bij Europese leiders. Biden belooft gigantische subsidiepakketten aan bedrijven, waardoor Europese bedrijven op achterstand komen te staan. Macron wil een ‘agressieve’ reactie vanuit de EU op handen zetten, door ook hier bedrijven meer geld te geven als ze investeren in vergroening, maar Nederland houdt liever de hand op de knip.
Toch is er vandaag ‘een eerste stap gezet’ om tot een compromis te komen, zegt Rutte. ,,We moeten onze groene technologische economieën verder versterken.” Nederland wil nog niet met extra geld komen, maar eerst kijken naar ‘geld wat al in bestaande potten zit’. Daarnaast is Rutte ook bereid te kijken naar staatssteun.
Vriendschap met Frankrijk versterkt
Over beide onderwerpen wordt verder gesproken bij een ingelaste bijeenkomst van de Europese regeringsleiders op 9 en 10 februari. ,,En dat alles tegen de achtergrond van de verschrikkelijke oorlog in Oekraïne”, zegt Rutte.
Macron en Rutte onderschrijven de goede, bilaterale banden tussen Nederland en Frankrijk. ,,De vriendschap met Frankrijk was altijd al belangrijk”, zegt Rutte. ,,Met president Macron is de band alleen maar versterkt.” In april komt de Franse president met zijn vrouw op officieel staatsbezoek ‘om samen met de koning en koningin die vriendschap te vieren’.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
7
Van der Plas over premierschap: Geen ambitie maar zeg nooit nooit
Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) heeft niet de ambitie om premier te worden, maar zegt ‘nooit nooit'. Dat laat ze weten bij WNL op Zondag. -
podcast
Niemand kan meer om ‘Sweet Caroline’ heen
Wat betekent de politieke aardverschuiving die BBB heeft veroorzaakt. ,,We zullen er iets mee moeten,’’ zegt premier Mark Rutte. Maar dat is een understatement: het kabinet komt onder grote druk te staan. En hoe zorgt Van der Plas dat er geen LPF-toestanden uitbreken? -
update4
D-day CDA: fractie wil andere stikstofkoers, ‘maar ik ga niet hier een kabinetscrisis afkondigen’
Na het recordverlies bij de verkiezingen houdt het CDA dinsdagavond opnieuw crisisberaad. Volgens de partijtop kan Wopke Hoekstra aanblijven, wel pleiten provinciale afdelingen voor een radicaal andere stikstofkoers. Stikstofminister Christianne van der Wal (VVD) zet de deur daarvoor op een kier, D66 houdt voorlopig vast aan het regeerakkoord. -
3
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties.
-
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
-
-
met video4
Na crisisberaad CDA-top blijft Wopke Hoekstra partijleider: ‘Enorme kloof tussen Den Haag en het land’
Wopke Hoekstra blijft partijleider van het CDA. Na urenlang ‘intensief en indringend’ crisisberaad in een hotel bij Utrecht behoudt Hoekstra het vertrouwen van CDA’ers. Maar interne onvrede zal ook na dit overleg nog smeulen. -
PREMIUM
Nieuwe waakhond na misstanden in de sport: ‘Veiligheid staat voorop’
Na een golf aan misstanden rond intimidatie en misbruik lanceert het kabinet een onafhankelijke waakhond voor veilige sport, van amateurs tot profs. De vele meldingen over misstanden groeien sportkoepels nu boven het hoofd.