Rutte: loonstijging ceo en rest personeel gelijktrekken
Minister-president Mark Rutte heeft zijn pleidooi voor hogere lonen herhaald in de Tweede Kamer. Volgens hem krijgen topmannen van multinationals nu twee keer zoveel loongroei dan de rest van het personeel. Dat cijfer gelijktrekken is volgens hem ‘een richting waarin je zou kunnen denken’.
Rutte dreigde zaterdag op het congres van de VVD dat als grote bedrijven niet ‘aanzienlijk’ betere cao’s afsluiten, lastenverlaging voor werkgevers niet doorgaan. „Op dit moment klotsen de winsten tegen de plinten, maar het enige wat stijgt is het salaris van de topmannen”, aldus Rutte.
SP-leider Lilian Marijnissen zei te hebben geapplaudisseerd voor de uitspraken. ,,Prima teksten, het zou ook eens tijd worden na 40 jaar”, stelde zij vanmiddag tijdens het Vragenuurtje. Marijnissen wil echter dat het kabinet concrete maatregelen neemt. ,,Dit zijn mooie woorden, maar het is niet geloofwaardig. Wat gaat u doen?”
Rutte is zover nog niet. Hij wil eerst bedrijven de kans geven de salarissen te verhogen. Volgens hem ligt er een ‘fundamentele naoorlogse afspraak’ dat wanneer het goed gaat met de economie, en met de bedrijven, ook werknemers daarvan profiteren. Tegelijkertijd stelt hij vast dat salarissen momenteel minder stijgen dan inflatie. Als dat zo blijft, dan zal hij namens de VVD ‘inbrengen of je zou moeten kijken of we door moeten gaan met de verlaging van de vennootschapsbelasting’.
Prima teksten, het zou ook eens tijd worden na 40 jaar.
Prinsjesdag
GroenLinks-leider Jesse Klaver vindt dat multinationals voor Prinsjesdag moeten laten zien of ze naar de premier luisteren. Rutte voelt echter niets voor zo’n deadline. ,,Ik wil bedrijven even de kans geven een been bij te trekken.” Volgens hem kan het kabinet ook lopende het jaar besluiten maatregelen te treffen en hoeven die niet per se op Prinsjesdag worden aangekondigd.
PVV-leider Geert Wilders vindt dat Rutte de hand in eigen boezem moet steken en moet erkennen dat onder zijn premierschap de belastingen zijn verhoogd. ,,Alles wordt duurder. Voor díe mensen moet u wat doen. U heeft wel allemaal wensen ten op zichte van werkgevers, maar wat doet u zelf?”
De premier vindt dat zijn kabinetten verantwoordelijkheid hebben genomen en dat hij zijn belofte staande houdt. ,,Nederland is sterker uit de crisis gekomen. Het wordt tijd dat mensen nu gaan merken dat het beter gaat.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMLedenraadpleging3
Kaag en kritische leden kruisen de degens: 'Als je glas wijn met haar drinkt is ze heel anders’
Sigrid Kaag beloofde nieuw leiderschap, maar partijzaken lijkt ze liever aan anderen over te laten. Vanmiddag wacht de D66-aanvoerder een cruciale sessie met leden. Hoe gaat Kaag zich revancheren na de kwestie-Van Drimmelen? ,,Ze is minister in oorlogstijd.” -
met video
Kabinet hield zich voor derde keer op rij niet aan financiële spelregels, vraagtekens bij 15,5 miljard euro
Voor het derde jaar op rij heeft het kabinet zijn eigen financiële spelregels overtreden. Zo legde het Rijk zich vast op 15,5 miljard euro aan (toekomstige) betalingen, terwijl niet duidelijk is of dat geld wel correct zou worden besteed. Bij nog eens 3,3 miljard aan besteed geld, leven ook nog vragen. -
Cultuursector krijgt miljoenenimpuls, 12,5 miljoen naar dramaseries en docu’s
Het kabinet wil via een ‘herstelplan’ de culturele sector een impuls geven, ook omdat de coronamaatregelen daar forse impact hebben gehad. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden?
-
1675 kinderen van toeslagenouders uit huis geplaatst sinds 2015
Begin dit jaar waren nog 555 kinderen van ouders die gedupeerd zijn in de toeslagenaffaire uit huis geplaatst. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
6
Financiële puzzel bijna af: hogere minimumlonen, iets minder geld naar klimaat, meer belasting bedrijven
Sneller een hoger minimumloon, meer geld voor AOW’ers, miljarden meer voor defensie, maar iets minder geld naar klimaat- en stikstofmaatregelen. De ingewikkelde financiële puzzel die het kabinet te leggen had, nadert voltooiing.