Volledig scherm
© ANP

Rutte naar Curaçao dat meer hulp wil

Premier Mark Rutte is van zondag tot dinsdag op Bonaire, Curaçao en Aruba om de handel te bevorderen. Het bezoek komt op het moment dat Curaçao meer hulp wil vanwege de aanhoudende stroom vluchtelingen uit het naburige Venezuela, dat zich in een crisis bevindt.

De regering van het Caribische eiland verwacht onder meer Nederlandse ondersteuning bij het opsporen van vluchtelingen op zee. Curaçao wil ook hulp bij het aanpakken van illegale Venezolanen. Ook moeten er meer plekken komen om illegalen vast te zetten. Nederlandse bijstand is ook nodig om risico's bij de gezondheidszorg tegen te gaan.

Curaçao kampt met steeds meer negatieve gevolgen door de crisis in Venezuela. Mensenhandel, mensensmokkel, drugssmokkel en wapenhandel vormen grote problemen, aldus de regering die voor de tweede keer om hulp vraagt. Ook Aruba en Bonaire hebben te maken met Venezolaanse vluchtelingen.
Rutte is maandag op Curaçao voor de conferentie Bon Bini for Business, waaraan bedrijven uit het hele koninkrijk meedoen. 

De eerste Bon Bini voor zaken was in juni in Den Haag. Op Bonaire opent Rutte het kantoor van Qredits, een Nederlandse microfinancieringsinstelling. Op Aruba wordt onder meer gesproken over uitbreiding van het vliegveld.

  1. Wiebes: afbouw van gaswinning en herstel van schade in Groningen moet sneller
    live twitter

    Wiebes: afbouw van gaswinning en herstel van schade in Groningen moet sneller

    De afbouw van de gaswinning in Groningen en het herstel van de schade gaan nog niet snel genoeg. Dat heeft minister Eric Wiebes (Economische Zaken) vanmiddag voorafgaand aan een debat over de gaswinning in het noorden van Nederland gezegd, dat al gepland stond. ,,We willen méér vaart en méér tempo.” Verslaggever Peter Winterman is bij het debat en twittert live mee. Zijn tweets zijn onderaan dit artikel te vinden.