Rutte: Notulen ministerraad worden openbaar
VIDEOHet kabinet maakt notulen van de ministerraad openbaar waarin is gesproken over de toeslagenaffaire. Dat is bijzonder, omdat die normaal gesproken twintig jaar geheim blijven.
,,Het is een uitzonderlijk besluit’’, zei demissionair premier Mark Rutte vanmiddag na beraad met de rest van het kabinet. Maar volgens hem is het nodig om het nu ‘toch te doen’. ,,Er is een indruk ontstaan alsof het kabinet allerlei dingen heeft achtergehouden om politieke redenen. Maar dat is uit zorgvuldigheid gedaan en niet om dingen toe te dekken.’’
Komende maandag aan het einde van de middag komt het kabinet nog eens bijeen, waarna de notulen naar de Tweede Kamer worden gestuurd. Volgens Rutte kan dan iedereen zien dat er ‘niets onoorbaars is gebeurd’.
Het gaat om de notulen die het kabinet eerder al ter inzage gaf aan de parlementaire ondervragingscommissie (POK) die onderzoek deed naar de toeslagenaffaire. Daarbij werden duizenden ouders ten onrechte beschuldigd door de Belastingdienst dat ze hadden gefraudeerd met de kinderopvangtoeslag. Sommigen moesten ten onrechte tienduizenden euro’s terugbetalen en werden geruïneerd.
Ophef
Eerder deze week ontstond ophef in de Tweede Kamer na een publicatie van RTL Nieuws dat er tijdens een ministerraad in november 2019 zou zijn afgesproken om informatie achter te houden voor de Tweede Kamer. De suggestie die werd gedaan, was dat het kabinet bang was voor negatieve publiciteit. Het onderzoek van de POK ging over de periode tot en met 14 november 2019. Maar de commissie kreeg ook de ministerraadsnotulen van de weken daarna onder ogen.
Er loopt al langer een conflict tussen Tweede Kamer en kabinet over welke documenten er allemaal moeten worden verstrekt. Tot voor kort was het kabinet daar terughoudend in, zeker als het ging om stukken van ambtenaren. Dit uit angst dat als alles openbaar zou worden, ambtenaren niet meer vrijuit hun werk kunnen doen.
Lekken
Hoewel het populair is te zeggen dat alles in Den Haag ‘toch wel uitlekt’ geldt dat zeker niet voor de notulen van de ministerraad. Die hebben de status ‘zeer geheim’ en worden twintig jaar achter slot en grendel bewaard. Voortijdige schending van de geheimhouding is een ambtsmisdrijf en kan worden bestraft met maximaal één jaar cel of een boete van ten hoogste 21.750 euro.
Dat betekent niet dat er nooit passages op straat zijn beland. In 2009 lekten notulen uit van een discussie in de ministerraad over de uitdieping van de Westerschelde. Daaruit bleek dat toenmalig PvdA-minister van Financiën Wouter Bos zich grote zorgen maakte over de kosten van de wens om de Hedwigepolder toch niet onder water te laten lopen (wat later alsnog gebeurde). Premier Jan Peter Balkenende - die als Zeeuw de polder graag behouden zag - was boos en schakelde de Rijksrecherche in om uit te zoeken wie er had gelekt. Een dader werd nooit gevonden.
Vitale belangen
Ook nu is de kans aanwezig dat het kabinet besluit de Rijksrecherche in actie te laten komen. Maandag in het extra beraad wordt hierover beslist. Hoogleraar staatsrecht Wim Voermans liet eerder deze week weten principieel van mening te zijn dat een lek uit de ministerraad altijd onderzocht zou moeten worden, omdat schending van de geheimhouding vitale belangen van de staat zou kunnen schaden, zei hij tegen RTL Nieuws.
In regeringskringen wordt echter geschamperd dat zo’n onderzoek ‘toch niks oplevert’. Tegelijkertijd vrezen partijen de gevaren van actieve openbaarmaking van de notulen na een lek, zoals nu gebeurt. ,,Je weet nu al dat Geert Wilders volgende week gaat roepen dat hij ook de notulen over corona of de gaswinning in Groningen wil hebben", zegt een betrokkene.
Terwijl er volgens regeringsbronnen goede redenen zijn dat wat er in de ministerraad wordt besproken geheim blijft: de regering wordt immers geacht met één mond te spreken. Als zou uitkomen dat bepaalde ministers binnenskamers hun bedenkingen over bepaalde besluiten hebben geuit, wordt het moeilijker regeren.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk al onze politieke video's in deze playlist.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Steeds meer burgers lopen vast bij overheidsinstanties die onmachtig blijken problemen op te lossen
Elke week schrijft politiek verslaggever Hans van Soest over wat er speelt in Den Haag in Onder Politici. Deze week: bij arbeidsmigratie levert elke oplossing meteen een nieuw probleem op. -
PREMIUM8
Rutte was gehecht aan zijn oude Nokia, maar gaf hem vorige week toch op
Het ouwe Nokia’tje van premier Mark Rutte was lang onderwerp van spot en vooral gegrinnik. Nu hij sms’jes blijkt te hebben gewist, slaat het sentiment om. De man-van-vaste gewoonten is alsnog aan de smartphone. -
PREMIUM
Gewone Nederlanders over Haagse sores: ‘Niet zo hakketakken, regel een kabinet!’
Ruim een maand na de verkiezingen zit de kabinetsformatie muurvast. Het onderlinge vertrouwen is broos nu blijkt dat het kabinet informatie achterhield in de toeslagenaffaire en sprak over Kamerlid Pieter Omtzigt. Wat vindt de gemiddelde Nederlander eigenlijk van de Haagse sores? -
Klachten over machtsmisbruik en pestgedrag zorgen voor breuk in D66 in Europees Parlement
Een integriteitskwestie rond D66-Europarlementariër Samira Rafaela heeft tot een breuk geleid met haar enige partijgenoot in het Europees Parlement. Medewerkers hebben hun beklag gedaan over machtsmisbruik en pestgedrag door Rafaela. Daardoor gaan delegatieleider Sophie in ‘t Veld en Rafaela elk hun eigen weg, bevestigen bronnen na berichtgeving van NRC. -
PREMIUMMet video
Recordaantal vacatures: thuiswerken, tiny house en korte werkweek als lokkertjes
Een recordaantal vacatures staat open, waardoor werkgevers van alles uit de kast halen om personeel te werven. Maar is een scooter of een tiny house wel genoeg?
-
PREMIUM
Berlijn, Barcelona en Marokko: zo gaat Femke (49) elk jaar gratis op vakantie
Je moet je huis netjes en schoon achterlaten voordat je vertrekt, maar dan kun je gratis vakantie vieren in het huis van een ander. Femke Breukels uit Utrecht is fanatiek huizenruiler: ,,We hebben al 10.000 euro bespaard.’’ -
Mijn bevalling
Esmee krijgt kind met mannenstel: ‘Toen mijn vliezen braken, kwamen ze meteen dweilen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Deze week: Esmee Ros zette haar kind op de wereld in een meeroudergezin. -
Denk en PVV laaiend over geheime rapportages NCTV
De fractievoorzitters van Denk en PVV zijn laaiend over een reeks geheime rapportages van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Daarin worden Denk en de PVV als polariserende politieke partijen gekwalificeerd. Partijleiders Farid Azarkan (Denk) en Geert Wilders (PVV) vinden het kwalijk, gevaarlijk en onacceptabel dat ze op deze manier worden weggezet.
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerG.B.A.W. Keijzers