Rutte: Stop met hamsteren, het is onnodig, vervelend en niet aardig

Premier Mark Rutte roept Nederlanders op te stoppen met het hamsteren van bijvoorbeeld wc-papier en voedsel. Dat is niet alleen onnodig, het treft ook ‘mensen die hard voor ons aan het werk zijn’ en na een lange dag de schappen leeg aantreffen, zegt hij.

,,Stop daarmee’’, zei Rutte na een dag vol berichten over wc-papiertekorten en mensen die grootschalig eten en drinken inslaan. Hij noemt dat gedrag “vervelend”. Het is ‘niet aardig’ voor hulpverleners en anderen die in touw zijn om de coronacrisis het hoofd te bieden, waarschuwt de premier. Die hebben geen tijd om te hamsteren en dreigen daardoor achter het net te vissen.

Sinds het kabinet gisteren nieuwe, veel ingrijpender maatregelen aankondigde om de opmars van het coronavirus te stuiten, maken supermarkten melding van hamsterende klanten. Veel gekochte producten zijn bijvoorbeeld handgels, zakdoekjes, zeep, reinigingsdoekjes, houdbare producten en toiletpapier.

Mark Rutte
Volledig scherm
Mark Rutte © ANP

Geen noodtoestand in Nederland
Premier Rutte ziet nog niet wat het uitroepen van de noodtoestand in Nederland, net als in andere landen, kan toevoegen. Sinds de invoering van de Coördinatiewet uitzonderingstoestanden in 1996 kent Nederland twee soorten van noodtoestand: ‘beperkte noodtoestand’ en ‘algemene noodtoestand’. Dan kunnen allerlei noodmaatregelen worden doorgevoerd. De overheid kan dan bijvoorbeeld overgaan tot verplichte evacuatie van de bevolking, het vorderen van allerlei hulpkrachten en hulpmiddelen, gebieden tot verboden gebied verklaren of een avondklok instellen. Het parlement kan de noodtoestand zo nodig beëindigen of er een maximale termijn aan verbinden. 

Rutte constateert echter dat het kabinet momenteel nog niet belemmerd wordt door de huidige wetten en regels om alle nodige ingrepen te doen ter aanpak van het coronavirus.