Rutte tijdens zijn vorige bezoek aan het Witte Huis, op 2 juli vorig jaar.
Volledig scherm
Rutte tijdens zijn vorige bezoek aan het Witte Huis, op 2 juli vorig jaar. © AP

Rutte zal Trump geen beloftes doen over militaire hulp

Premier Rutte gaat president Trump bij zijn bezoek aan het Witte Huis niet blij maken door ‘ja’ te zeggen op allerlei verzoeken van de Amerikanen. Het kabinet neemt voorlopig nog geen besluit over het sturen van militairen naar Syrië of de Perzische Golf. De Amerikaanse regering heeft daar wel om gevraagd.

Ook blijft Rutte op het standpunt staan dat Nederlandse Syriëgangers niet actief worden gerepatrieerd. De Verenigde Staten dringen er al langer bij Nederland en andere Europese landen op aan om hun verantwoordelijkheid te nemen en landgenoten terug te halen uit Syrië om ze thuis te berechten. Als Nederland dat wil, dan kan de Verenigde Staten het eigen leger eventueel inzetten om ons daarbij te helpen, zo is aangeboden. Een van de argumenten die het kabinet altijd hanteert tegen repatriëring is dat juist we geen hulpverleners naar gevaarlijk gebied willen sturen.

,,Wij denken hier anders over dan de Amerikanen’’, zei Rutte vanmiddag na afloop van de ministerraad. ,,Zelfs al zouden de Amerikanen dit aanbod doen, dan nog is niet aan de randvoorwaarden voldaan die het kabinet stelt aan zo’n operatie.’’

Bezoek

Rutte ontmoet Trump komende donderdag in Washington. Rutte wil het bezoek vooral aangrijpen om de banden tussen Den Haag en Washington aan te halen. Rutte benadrukt nog maar eens dat geen land zulke oude diplomatieke banden heeft met de Verenigde Staten als Nederland. Na de Amerikaanse onafhankelijkheid was de Nederlandse republiek een van de eerste die het nieuwe land erkende.

,,Na het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU is er geen Europees land dat zo transnationaal is ingesteld als wij’’, zegt Rutte. Rutte zal de Amerikaanse president nogmaals wijzen op de miljardeninvesteringen die Nederlandse bedrijven doen in de Verenigde Staten. En op het belang van Schiphol en de Rotterdamse haven voor de handel tussen beide continenten.

Hoogtepunt van het bezoek wordt de overhandiging van de Amerikaanse vlag die is gebruikt bij de landing op Normandië. Die is aangekocht door de Rotterdamse zakenman Bert Kreuk. Hij zal de vlag samen met Rutte aan Trump schenken. Dit jaar staat in het teken van de 75ste herdenking van D-Day.