Scholen hoeven rookverbod op het plein alleen te handhaven als ze open zijn
Ieder schoolplein wordt per 1 augustus 2020 volledig rookvrij, maar onderwijsinstellingen hoeven die ban alleen te handhaven op tijdstippen dat de school open is.
Dat blijkt uit het definitieve uitvoeringsbesluit waarmee het rookverbod op de schoolterreinen wordt geregeld. De ban geldt straks voor het primair onderwijs, voortgezet onderwijs, speciaal onderwijs, mbo, hbo en universiteiten. Het besluit wordt vrijdag behandeld in de ministerraad.
Eerder dit jaar bleek al dat het geplande rookverbod vanaf augustus gedurende 24 uur per dag, 7 dagen in de week op alle schoolterreinen moet gaan gelden. De NVWA zal controleren of de ban daadwerkelijk van kracht is bij een onderwijsinstelling, of het verbod goed wordt aangeduid en of er zorgvuldig wordt gehandhaafd. Boetes bij overtreding kunnen bij herhaling oplopen tot 4500 euro.
Geen rookpolitie
Hoewel de belangenorganisaties in het onderwijs de rookvrije pleinen meteen toejuichten, voorzagen ze problemen bij de handhaving. Ze willen geen ‘rookpolitie’ optuigen en vinden het ‘niet reëel’ om scholen 24/7 verantwoordelijk te houden voor de handhaving van het verbod. Beheerders kunnen immers niet buiten openingstijden toezicht houden op de schoolterreinen.
Daar is, na overleg met de sector, in het definitieve besluit een mouw aan gepast. Nu staat er ook: ,,De beheerder van het gebouw of de inrichting zal ervoor moeten zorgen dat het rookverbod op het terrein gehandhaafd wordt tijdens gebruikstijden van het gebouw en bijbehorende terrein."
Eerder zei staatssecretaris Blokhuis (Preventie, ChristenUnie) al dat hij niet zou gaan eisen van scholen ‘dat ze ‘s nachts in de bosjes gaan liggen’ om te controleren of het rookverbod wel wordt nageleefd. Volgens een Haagse ingewijde hoeft dat ook niet met het besluit dat er nu ligt.
Verplichting in contract
In het Nationaal Preventieakkoord is de ambitie uitgesproken om in 2040 te komen tot een rookvrije generatie
Maar als in de avonduren een theatervereniging de aula huurt om voor een voorstelling te repeteren, zullen ook de leden van die vereniging niet mogen roken op het terrein van de onderwijsinstelling. Handhaving kan in dat geval zelfs als plicht in het contract worden meegenomen.
Veel onderwijsinstellingen hebben zelf al een rookverbod ingesteld op het schoolplein, maar toch had vorig jaar nog zo‘n 20 procent van de scholen in het primair onderwijs nog geen geheel rookvrij terrein. Bij het voortgezet onderwijs lag dit percentage op 38 en in het mbo zelfs op 86 procent.
In het Nationaal Preventieakkoord is de ambitie uitgesproken om in 2040 te komen tot een rookvrije generatie. Het verplichte rookverbod voor schoolpleinen vloeit voort uit een wetswijziging door Kamerlid Carla Dik-Faber (ChristenUnie), die drie jaar geleden al werd aangenomen.
50 rokers sloten zich in oktober een week lang op in een huis om te stoppen met roken. Bekijk hieronder de video.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
D66-wet Voltooid Leven op de tocht na stevige kritiek Raad van State
De D66-wet voor een vrijwillig levenseinde voor 75-plussers staat op de tocht. Naar nu blijkt zijn de adviseurs van de Raad van State uiterst kritisch over het plan. Er zijn nog onvoldoende waarborgen ingebouwd die een overhaast levenseinde helpen voorkomen. -
met video
Debuut VVD-Kamerlid wekt woede: ouders toeslagenaffaire lopen weg bij debat
Het debuut van VVD-Kamerlid Ruud Verkuijlen heeft tot consternatie en woede geleid tijdens het debat over uithuisgeplaatste kinderen van ouders die geraakt zijn door de toeslagenaffaire. -
Update/ video
Rookruimtes in horeca per direct verboden, maar Blokhuis stelt handhaving even uit
Rookruimtes in cafés, restaurants en discotheken moeten per direct weg of er mag in elk geval niet meer worden gerookt. Dat is het gevolg van de uitspraak die de Hoge Raad vandaag heeft gedaan. Staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid) laat weten dat controles of het verbod wordt nageleefd, nog even worden uitgesteld. -
CU-leden willen dat Kamerfractie eerder motie van wantrouwen tegen ministers steunt
De Kamerleden van de ChristenUnie moeten strenger controleren of kabinetsleden integer handelen. In het uiterste geval moet de fractie niet schuwen moties van wantrouwen of afkeuring te steunen tegen bewindspersonen die bijdragen aan een ‘onbetrouwbare bestuurscultuur’. -
Waarom Kaag niet bang hoeft te zijn van het D66-congres
Premier Mark Rutte en minister Wopke Hoekstra probeerden de Oekraïense premier Zelenski deze week een hart onder de riem te steken. Maar in de speeches ging het er vooral om wat de Nederlandse bewindslieden nÃet zeiden. En D66-leider Sigrid Kaag moet zondag andermaal in gesprek over de affaire-Van Drimmelen. Maar moet Kaag vrezen voor haar positie?
-
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden?