Menno Snel, staatssecretaris van Financiën.
Volledig scherm
Menno Snel, staatssecretaris van Financiën. © ANP

Snel zwicht voor Kamer en geeft van fraude verdachte gezinnen meer lucht

De Belastingdienst stopt voorlopig met dwanginvorderingen, loonbeslagen en verrekeningen bij mensen die mogelijk te hard zijn aangepakt vanwege vermoedens van fraude met de kinderopvangtoeslag. Staatssecretaris Menno Snel (Financiën) geeft daarmee gehoor aan een oproep uit de Tweede Kamer om deze gezinnen lucht te geven.

Snel zegt de ‘pauzeknop’ in te drukken tot het onderzoek dat hij heeft besteld meer licht laat schijnen op de affaire, waarbij door het doortastende optreden van de fiscus mensen in grote problemen zijn gekomen. Dit onderzoek, uitgevoerd door de Auditdienst Rijk, moet er binnen twee maanden liggen.

Huisuitzettingen

VVD, CDA en SP hadden de staatssecretaris tot actie gemaand, omdat er vele schrijnende situaties zijn ontstaan. Zo gingen huisuitzettingen en inbeslagnames van auto’s gewoon door, terwijl verzoeken om betalingsregelingen werden geweigerd. Tegelijkertijd is nog altijd twijfelachtig of deze mensen wel opzettelijk de fout in zijn gegaan dan wel grote schuld hebben aan fouten met de kinderopvangtoeslag. Zo kregen zij te maken met onvolledige dossiers van de kant van de fiscus en werden bezwaren veel te laat of niet als zodanig behandeld.

Volgens Snel komt hij zowel oude gevallen tegemoet, bij wie de dwanginvordering onmiddellijk wordt gestopt, als nieuwe gevallen, tegen wie een onderzoek loopt en die om een betalingsregeling hebben verzocht. Dat verzoek zal aan iedereen die zich meldt worden toegewezen, tenzij er al een veroordeling is geweest. Snel gaat daarmee nog iets verder dan de Kamer hem had gevraagd.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt sprak van een ‘grote stap’. Ook SP-Kamerlid Renske Leijten toonde zich verheugd: ,,Ik ben blij dat hij dit doet. Jammer dat hij het niet eerder heeft gedaan.’’