SP: Motie van wantrouwen tegen minister Bruins over lange aanrijtijden ambulance
De Tweede Kamer maakt zich grote zorgen omdat de aanrijtijden van ambulances vanuit Lelystad en Urk de laatste maanden niet meer voldoen aan de norm van maximaal drie kwartier. De SP is het zelfs zo zat dat minister Bruins (Medische Zorg) niet ingrijpt, dat de partij morgenochtend met een motie van wantrouwen tegen hem komt. De PVV en Denk zullen die motie steunen.
Delen per e-mail
Sinds het faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen is de spoedeisende hulp in Lelystad alleen nog overdag en op werkdagen geopend. Noodhulp voor kinderen onder de 12 jaar en zwangere vrouwen is helemaal niet meer voorhanden. Dus moeten ambulances doorrijden naar elders.
112-melding
Minister Bruins speelt met de levens van kwetsbare patiënten
En dat valt terug te zien in de aanrijtijden die GGD Flevoland heeft verstrekt. Gedurende 2018 steeg de gemiddelde tijd die een ambulance erover deed vanaf de 112-melding op locatie in Lelystad tot de aankomst op bestemming (ziekenhuis), ineens van 39 minuten in oktober naar 51 minuten in december.
Vanaf Urk zijn de aanrijtijden sowieso al langer dan de gewenste 45 minutennorm (de laatste jaren zo’n 56 minuten). In oktober 2018 lag de gemiddelde tijden nog op 57 minuten, maar in december afgelopen jaar was dat getal al opgelopen tot gemiddeld ruim één uur (63 minuten).
Patiënten uit Lelystad worden nu niet alleen in Harderwijk of Almere geplaatst, maar vanwege krapte in de omliggende ziekenhuizen ook in Sneek en Heerenveen.
Zorgwekkend
De zorgwekkende cijfers kwamen gisteren in de media en de Tweede Kamer confronteerde minister Bruins er vandaag gelijk mee. Vooral de PVV en SP zijn woedend over de verkeerde trend; de socialisten zullen morgen een motie van wantrouwen tegen de bewindsman indienen, sowieso met steun van de partij van Wilders en de partij Denk.
Over het voorstel wordt hoogstwaarschijnlijk gelijk die middag gestemd. GroenLinks en PvdA hebben al laten weten niet met de motie te zullen instemmen, die daarmee geen brede steun vanuit de oppositie zal krijgen. Afgelopen oktober diende de PVV ook al een motie van wantrouwen in tegen Bruins, die het eveneens niet haalde.
Volgens Kamerlid Fleur Agema (PVV) ‘speelt Bruins met de levens’ van kwetsbare patiënten door de lange rijtijden vanaf Lelystad en Urk. Kamerlid Henk van Gerven (SP) sprak zelfs van de ‘minister van Uitvaarten’ omdat mensen door Bruins’ beleid zouden dreigen te overlijden, aangezien hij niet ingrijpt tegen de lange rijtijd.
Reprimande
Die opmerking kwam Van Gerven op een reprimande van de commissievoorzitter te staan. Overigens toonden ook andere parlementariërs, zoals Rens Raemakers (D66) en Joba van den Berg (CDA) hun grote bezorgdheid over de oplopende aanrijtijden.
Minister Bruins vindt de 45-minutennorm geen prestatienorm, zei hij vanmiddag. In de praktijk kan de totale rit volgens hem langer duren door allerlei factoren, maar het is vooral belangrijk hoe snel de ambulance na een 112-melding bij de patiënt is; dat moet binnen vijftien minuten het geval zijn en dat is ook nu nog steeds zo.
Volgens de bewindspersoon is vooral de situatie op Urk niet uniek. Ook op de eilanden en in afgelegen gebied (zoals Zeeland) zijn de keuzemogelijkheden beperkt, aldus Bruins. ,,Ik ga hier geen grote woorden over gebruiken. Maar we zullen kijken naar veilige alternatieven, want deze situatie is sub-optimaal.’’
Verder in het nieuws
-
video SP-leider Marijnissen: verkiezingen worden referendum over Rutte
Oppositiepartij SP wil van de komende Provinciale Statenverkiezingen een referendum maken over het kabinet. De kiezer heeft op 20 maart dan een hele duidelijke keuze: Rutte of rechtvaardigheid, aldus SP-leider Lilian Marijnissen op een partijraad in Amersfoort. -
ChristenUnie: Vliegroutes Schiphol niet langer heilig huisje
Coalitiepartij ChristenUnie legt een bom onder een bestaande politieke afspraak om luchtverkeer van en naar Schiphol altijd vrij baan te geven. De christelijke partij komt op eigen houtje met een alternatieve vliegroute vanaf Lelystad Airport. Deze ‘IJsselmeerroute’ kruist een drukke route vanaf de nationale luchthaven. -
Kabinet: nieuwe inkomensgrenzen voor sociale huur
Gezinnen met lage middeninkomens die nu nog te veel verdienen voor een sociale huurwoning moeten daarvoor tóch in aanmerking komen. Voor eenpersoonshuishoudens wordt het juist lastiger om een huurhuis te krijgen. -
Corruptiewaakhond: maak financiële belangen ministers openbaar
Ministers en staatssecretarissen moeten worden verplicht om op gezette tijden publiekelijk inzicht te geven in hun financiële belangen. Ook moet worden overwogen om van hun partner of familieleden openheid van zaken te verlangen. -
Minister: Geen verbod op vluchten tussen Amsterdam en Brussel
Het kabinet is niet van plan om luchtvaartmaatschappijen op te leggen dat ze geen korte vluchten meer mogen verzorgen tussen Amsterdam en Brussel. Dat zei minister Van Nieuwenhuizen (Verkeer) vanmiddag na de wekelijkse ministerraad.
-
Minister Hoekstra ziet niets in verkoop 6%-belang KLM
Minister Hoekstra (Financiën) ziet het nut niet van de verkoop van het 6%-belang van de Nederlandse Staat in luchtvaartconcern KLM. Dat zei hij vanmiddag na de wekelijkse ministerraad. -
Dijkhoff vrijuit met proefballonnen
VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff wordt vooralsnog niet vervolgd voor het oplaten van 500 ballonnen. De Partij voor de Dieren had justitie hiertoe opgeroepen, nadat Dijkhoff tijdens het VVD-partijcongres op 24 november de ‘wensballonnen’ met zijn beeltenis had opgelaten. -
Timmermans vijandig bejegend tijdens bezoek aan Hongarije
Eurocommissaris Frans Timmermans is vorige week tijdens een tweedaags bezoek aan Hongarije meermaals hinderlijk gevolgd door onbekende mannen die hem filmden. Ook werd de voorman van de sociaaldemocraten vijandig bejegend door media die trouw zijn aan de regering Orbán.