De sticker tegen anti-abortusdrukwerk.
Volledig scherm
De sticker tegen anti-abortusdrukwerk. © Humanistisch verbond

Speciale sticker tegen anti-abortusfolder

Het Humanistisch Verbond heeft een nee-sticker ontworpen voor iedereen die geen anti-abortusreclame wil ontvangen. De sticker is een tegenreactie op de folder die in november door een prolifebeweging in elke Nederlandse brievenbus wordt geschoven.  

In de flyer – die tijdens de Week van het Leven (11-16 november) door het Platform Zorg voor Leven huis-aan-huis wordt verspreid – krijgen mensen de boodschap mee dat er in Nederland meer dan 30.000 abortussen per jaar plaatsvinden. Ook wordt gezegd dat abortus een einde maakt aan beginnend leven. ,,Gebroken in de knop.’’

Extra schuldgevoel

Directeur Christa Compas (Humanistisch Verbond ) reageert: ,,Het overgrote deel van de vrouwen staat achter hun eigen keuze en weet heel goed welke mogelijkheden er zijn. Dit soort folders zorgt alleen maar voor extra schuldgevoel en schaamte rond abortus.’’

De eerste NEE-sticker tegen anti-abortusreclame is in Den Haag overhandigd aan minister Kaag (Buitenlandse Handel & Ontwikkelingssamenwerking), laat het Humanistisch Verbond weten. De sticker ‘JA voor de vrije keuze NEE tegen anti-abortusreclame’ is voor 1,00 euro te bestellen via de website.

De landelijke politiek is erg verdeeld over het plan van de prolifebeweging om landelijk een anti-abortusfolder te verspreiden. Partijen als GroenLinks en PvdA vinden dat niemand mag tornen aan de keuzevrijheid van zwangere vrouwen, terwijl de SGP en de ChristenUnie stellen dat ook tegenstanders van abortus vrijheid van meningsuiting hebben. De SGP steunt de flyer-actie zelfs.