Mest, stikstof, pulsvissen – telkens krijgt Nederland het deksel op de neus in Brussel. Op de foto: Piet Adema, minister van Landbouw, die deze week zijn excuses aanbood aan de Tweede kamer en boeren.
Volledig scherm
PREMIUM
Mest, stikstof, pulsvissen – telkens krijgt Nederland het deksel op de neus in Brussel. Op de foto: Piet Adema, minister van Landbouw, die deze week zijn excuses aanbood aan de Tweede kamer en boeren. © ANP

Stikstof, pulsvissen, mest: waarom lukt het Nederland niet meer om effectief te lobbyen in Brussel?

Mest, stikstof, pulsvissen – telkens krijgt Nederland het deksel op de neus in Brussel. Snappen we de EU en de techniek van lobbyen nog wel? ,,In Brussel is veel veranderd, in Den Haag te weinig.”

7 reacties

 • Hendrik Horden

  1 maand geleden
  Nederland zal wel binnen de EU blijven; een NEXIT zie ik niet zo snel gebeuren. Misschien wordt wel het eens hoog tijd om de stofkam door de Haagse ministeries te halen en competente personen aan te stellen die wel weten hoe de hazen lopen in Brussel en Straatsburg ipv de huidige, duidelijk ineffectieve, benadering. Misschien gaan we op termijn weer betere onderhandelingsresultaten boeken; juist om ook zelfs maar de idee van NEXIT overboord te gooien.
 • Henk Houwers

  2 maanden geleden
  Nederland is met een dubbele agenda bezig in de EU en de wereld, te beginnen in eigen land.
 • Ceciel Buijser

  2 maanden geleden
  Nexit? Eigen koers bepalen? Je reinste grootheidswaanzin. We kunnen helemaal niet meer zonder de EU. We zien aan een land als Engeland, toch een paar slagjes groter, dat het daar ook al zo'n enorm succes is.
 • Mattie Veld

  2 maanden geleden
  Inderdaad Ceciel, misschien moet Nederland zijn eigen koers maar weer gaan bepalen.
 • Michel Fijen

  2 maanden geleden
  Het lukt niet omdat het niet mag lukken. De EU bepaalt! Kost wat kost zal de 2030 agenda en de SDG's (sustainable development goals) gehaald moeten worden. Onze huidige ministers zijn slechts doorgeefluiken. Alles moet kapot voor het grotere doel, middenstanders, boeren, financiële markten, etc. NEXIT