Stikstofaanpak: kabinet trekt 250 miljoen euro uit voor natuurherstel

videoHet kabinet trekt een kwart miljard euro uit voor acties om de natuur in Nederland te herstellen. Dat is een van de stikstofmaatregelen die het kabinet morgenochtend officieel bekendmaakt. Het geld wordt onder meer gebruikt om verzuurde stikstofgrond af te graven en grondwaterstanden te verhogen.

Dat melden Haagse ingewijden aan deze site. Het kabinet maakte op 1 november al bekend een half miljard euro uit te trekken voor de aanpak van de stikstofcrisis. De helft daarvan wordt nu ingezet om natuurgebieden in Nederland te versterken, zo heeft de coalitie vandaag besloten.

De overheid heeft de laatste jaren veel te weinig werk gemaakt van natuurherstel, zo concludeerde de commissie-Remkes eerder. Er is extra geld nodig om dat natuurherstel nu te versnellen. Als dat niet gebeurt, wordt het heel lastig om in de toekomst vergunningen voor bouwprojecten te blijven uitdelen. Ook is het geld nodig om grote projecten, zoals dijkversterking in Zeeland, door te laten gaan.

Met het geld wordt verzuurde stikstofgrond in natuurgebieden afgegraven. Ook worden grondwaterstanden verhoogd, om zo natuurgebieden weer nat te maken.

Volledig scherm
Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit © ANP

Noodwet

Vandaag werd ook bekend dat het kabinet heeft besloten om de snelheid op alle snelwegen te verlagen naar 100 kilometer per uur. Alleen tussen 19.00 uur en 06.00 uur mag nog 130 of 120 kilometer per uur worden gereden op wegen waar dat nu mag. Van de stikstofruimte die dit oplevert, wordt 70 procent gebruikt om de woning- en wegenbouw vlot te trekken. De overige 30 procent verdwijnt en komt zo ook ten goede aan de natuur.

Het kabinet kondigt morgenochtend ook een noodwet aan om grote projecten, zoals kustversterkingsprojecten, door te laten gaan. In de ochtend geven premier Rutte en de ministers Schouten, Van Nieuwenhuizen en Van Veldhoven een persconferentie waarin alle stikstof- en PFAS-maatregelen worden gepresenteerd.