Volledig scherm
Rihanna verzocht in premier Rutte en minister Kaag in een tweet om te investeren. © AFP

Superster Rihanna kan blij zijn: Nederland investeert 100 miljoen in onderwijs

Nederland investeert de komende vijf jaar 20 miljoen euro per jaar in onderwijs in ontwikkelingslanden. Dat heeft minister Sigrid Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) aangekondigd bij de VN in New York. Precies het bedrag waar de Amerikaanse zangeres Rihanna eind vorige maand via Twitter om vroeg bij Kaag en premier Mark Rutte. 

Kaag benadrukte bij de VN-vergadering dat onderwijs vrouwen en jongeren de kans geeft op beter werk en een fatsoenlijk inkomen. Nederland richt zich speciaal op kwetsbare groepen zoals vluchtelingen en ontheemden in hun eigen land. Het geld gaat naar het Global Partnership for Education, waar Rihanna ambassadeur van is. 

Tot 2023 is elk jaar 20 miljoen euro beschikbaar. Die 100 miljoen komt overeen met het bedrag dat Rihanna eind vorige maand vroeg van de Nederlandse regering voor onderwijsbeleid in ontwikkelingslanden. In haar in het Engels geschreven tweet schreef de superster, vertaald: ,,Hoi Sigrid Kaag en Mark Rutte. Ik weet dat Nederland in februari pleitte voor wereldwijd onderwijs, dus ik zou graag willen dat jullie me steunen! Gaan jullie 100 miljoen dollar geven voor GPforEducation op het Global Citizen Festival op 29 september? Dank je!''

,,Dit klinkt ons als muziek in de oren'', reageerde Kaag gevat, eveneens via Twitter. Maar de beslissing om ruim 100 miljoen te investeren is niet genomen vanwege Rihanna's tweet, laat een woordvoerder van de minister weten. Kaag zei vorige maand al dat Nederland zou investeren in onderwijs in het buitenland. De plannen zouden in New York worden bekendgemaakt. 

Gezondheidszorg

Nederland investeert ook 15 miljoen euro in de organisatie Education Cannot Wait. Die zet zich in om de toegang tot goed onderwijs voor kinderen en jongeren in crisisgebieden te vergroten.

Verder wordt er 58,5 miljoen euro uitgetrokken om goede gezondheidszorg voor vrouwen in ontwikkelingslanden op te zetten. ,,Het is essentieel voor meisjes dat ze zelf kunnen beslissen of en wanneer ze kinderen krijgen, en hoeveel'', aldus Kaag.