Tegenvaller renovatie Binnenhof: rekening valt tientallen miljoenen duurder uit

videoDe renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat tientallen miljoenen euro’s meer kosten dan begroot. Betrokken ambtenaren reageren geschrokken.

Uit een vertrouwelijk stuk, dat door deze krant is ingezien, blijkt dat de Tweede Kamer ruim 72 miljoen euro kwijt is aan extra kosten door de renovatie. Dat zijn kosten voor onder meer schilderwerk, nieuw tapijt, beveiliging en de verhuizing van het kinderdagverblijf van het parlement.

In de begroting van het Rijksvastgoedbedrijf is voor deze zogenoemde ‘niet-huisvestingskosten’ 12,5 miljoen euro uitgetrokken. Dat blijkt veel te weinig, tot schrik van betrokken ambtenaren. In het vertrouwelijke stuk staat dat het Rijksvastgoedbedrijf 34 miljoen euro van de extra kosten voor zijn rekening wil nemen, terwijl de Tweede Kamer voor 38 miljoen euro zou moeten opdraaien.

‘Eerste inventarisatie’

Over die verdeling wordt nog gesteggeld. ,,De kosten zijn deel van een eerste inventarisatie”, zegt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken, waar het Rijksvastgoedbedrijf onder valt. ,,Het is voorbarig om te spreken van tegenvallers of onverwachte kosten. Dit is een eerste inventarisatie en wordt nog verder onderzocht.”

Toch riep directeur-generaal Annet Bertram van het Rijksvastgoedbedrijf betrokkenen enkele weken geleden ‘in paniek’ bij elkaar, zo zegt een bron. De licht verbijsterde afgevaardigden van de Eerste en Tweede Kamer, Raad van State en Algemene Zaken kregen te horen dat iedereen het eens moest zijn over de overschrijdingen. ,,Dan kunnen we het claimen bij Financiën”, zo zou door Bertram zijn gezegd.

Half miljard

Het Binnenhof moet tussen 2020 en 2025 helemaal op de schop. Het gaat voornamelijk om het vervangen van verouderde leidingen en installaties. Voor de duur van ruim vijf jaar verkassen de Tweede en Eerste Kamer, de Raad van State en het ministerie van Algemene Zaken naar andere locaties in Den Haag. In totaal is ruim een half miljard euro uitgetrokken voor de operatie, waarvan 20 procent is bestemd voor onvoorziene kosten.

Het bedrag van 72 miljoen euro is opgebouwd uit meer dan twintig posten. De post die eruit springt is 14,5 miljoen voor ‘sanitair, schilderwerk en tapijt’. Een ingewijde zegt daarover: ,,Hoezo onvoorzien? Dat zie je toch aankomen?”

In het verleden werd de begroting van rijksprojecten vaak overschreden. Het vorige kabinet heeft erop gehamerd dat dat bij de renovatie van het Binnenhof niet mocht gebeuren. Ook moest de uitvoering sober zijn. Afgelopen december herhaalde staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken dit nog eens.

Volledig scherm
Het Binnenhof moet tussen 2020 en 2025 helemaal op de schop. Het gaat voornamelijk om het vervangen van verouderde leidingen en installaties. © Daniella van Bergen