Tweede Kamer erkent Armeense genocide
De Tweede Kamer erkent de Armeense genocide en in april neemt een minister of staatssecretaris deel aan de herdenking van de volkerenmoord van een eeuw geleden. Een grote meerderheid van de Tweede Kamer stemde hier dinsdag voor. Alleen Denk was tegen.
Minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken liet weten gehoor te zullen geven aan de oproep van Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie om een kabinetslid af te vaardigen naar de herdenking in de Armeense hoofdstad Jerevan. Dat moet dit jaar voor het eerst gebeuren en daarna iedere vijf jaar.
Kabinet
,,Met de aanwezigheid betoont het kabinet respect voor alle slachtoffers en nabestaanden van alle moordpartijen op minderheden", zei de minister. Het kabinet doet daarmee geen uitspraak of het een genocide was, benadrukte ze. Hoewel de Tweede Kamer de moordpartij erkent als genocide, blijft het kabinet spreken over ,,de kwestie van de Armeense genocide".
Wie van het kabinet bij de herdenking aanwezig zal zijn, is nog niet bekend. Nederland is eerder wel met een ambassadeur en een Tweede Kamerlid bij de herdenking geweest.
Denk
Niet eerder erkende de Tweede Kamer de Armeense genocide zo expliciet. De drie Kamerleden van Denk zijn de enige tegenstanders van de erkenning. Volgens Denk-Kamerlid Tunahan Kuzu wordt de geschiedenis te eenzijdig uitgelegd. Kuzu stelt dat door de erkenning groepen mensen tegen elkaar worden opgezet en dat de spanningen hierdoor ook in Nederland zullen oplopen.
Na afloop van het debat werd Denk-Kamerlid Öztürk opgeroepen de Kamer te verlaten omdat hij op de publieke tribune met zijn gezelschap voor te veel rumoer zorgde, zo schrijft De Telegraaf. Öztürk zelf beklaagde zich daarop weer bij de kamervoorzitter over haar optreden. Het gezelschap gaf overigens wel gehoor aan de fatsoensoproep en vervolgde de conversatie in het koffiehuis van de Tweede Kamer.
Ottomaanse Rijk
In 1915, ten tijde van de Ottomaanse Rijk, werden honderdduizenden Armeniërs vermoord. De Turkse regering ontkent dat er sprake was van genocide. Turkije riep vorige week de hoogste Nederlandse diplomaat in Turkije op het matje toen het voornemen bekend werd om de Armeense genocide te laten erkennen door de Tweede Kamer.
Turkije heeft het besluit van de Tweede Kamer ,,ten scherpste'' veroordeeld. Dat heeft het Turks ministerie van Buitenlandse Zaken vanavond meegedeeld. Turkije waardeert het wel dat de Nederlandse regering blijft spreken van ,,de kwestie van de Armeense genocide''.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met Video10
Hoekstra over Poetin-speech: ‘Fabeltjes om Russen bos in te sturen’
Vladimir Poetin stuurt zijn ‘bevolking het bos in’ met ‘fabeltjes’ om de oorlog in Oekraïne te rechtvaardigen. Dat heeft minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) gezegd, na de speech van de Russische president vanochtend. -
PREMIUMmet video
Kritische kinderen in bijzonder vragenuur: 'Het staat op camera, dus nu moet je wel’
Een keer geen kale koppen en grijze haren in de Tweede Kamer, want vandaag mochten kinderen de ministers ondervragen in de bekende blauwe stoelen van de Kamerleden. Met ingewikkelde vragen en kritische interrupties maakten de ondervragertjes het niet makkelijk voor het kabinet . -
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s. -
Extra beveiliging bij debat over Armeense genocide
De beveiliging in de Tweede Kamer rond het debat over het gebruik van het woord genocide, waarbij ook de vraag of de Armeense genocide erkend wordt aan de orde komt, is opgeschroefd. In de commissiezaal waar het debat gehouden wordt, zit een agent. Doorgaans is alleen in de plenaire zaal altijd politie aanwezig. -
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes?
-
Kabinet blijft spreken over ‘Armeense kwestie’
Het kabinet erkent de Armeense genocide niet en blijft spreken over de ‘kwestie van de Armeense genocide’. Wel gaat er een minister in april naar de herdenking van de genocide in de Armeense hoofdstad Jerevan. De Tweede Kamer wil de genocide uit 1915 wél erkennen. -
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn. -
Berichtenservice criminelen was al twee jaar lang reden tot ‘zorgen’, maar ingreep bleef uit
Er waren binnen justitie al sinds 2020 zorgen over een berichtenservice in gevangenissen waardoor criminelen de kans hadden vanuit de cel door te gaan met hun misdaadactiviteiten. Toch werd er niet ingegrepen. Dat is op te maken uit een brief van minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) aan de Tweede Kamer.