Van Dissel: zo’n 41.000 ziekenhuisopnames voorkomen door lockdown en avondklok
VideoHet kabinet heeft ongeveer 41.000 ziekenhuisopnames voorkomen door de instelling van een avondklok, de bezoekbeperking tot één persoon en de lockdown. Dat staat in een presentatie van RIVM-directeur Jaap van Dissel aan de Tweede Kamer.
Delen per e-mail
Daarnaast zijn ongeveer 6300 mensen minder op de intensive care beland sinds half december (de start van de lockdown), toont de ‘grove indicatie’ aan. Er wordt nog eens benadrukt dat het hier gaat om aannames.
De getallen zijn ‘fors’, vindt de RIVM-directeur. ,,De maatregelen zijn niet voor niks genomen en er zijn een heleboel opnames mee voorkomen”, aldus Van Dissel tijdens een technische briefing. In werkelijkheid zijn 14.676 mensen in het ziekhuis verpleegd van dinsdag 15 december 2020 tot en met 23 februari 2021. Er kwamen over die periode 2502 mensen terecht op de ic.
Volgens het nieuwste OMT-advies en openbaar gemaakte Catshuisstukken kan de heropening van het voortgezet onderwijs leiden tot een flinke piekbelasting op de intensive careafdelingen in april.
AstraZeneca
Jaap van Delden, programmadirecteur van het Covid-19 vaccinatieprogramma, vertelde tijdens de briefing dat er volgende week geen nieuwe vaccins van AstraZeneca worden uitgereden en dat er dus niet extra met dat middel zal worden gevaccineerd. Daarna moeten de leveringen weer op gang komen.
Nederland en de EU liggen al weken in de clinch met deze fabrikant, omdat die veel minder levert dan is afgesproken. In het eerste kwartaal kunnen daardoor maar 1,5 miljoen prikken met AstraZeneca worden gezet. Coronaminister Hugo de Jonge vindt AstraZeneca ‘een buitengewoon ingewikkeld bedrijf om steady afspraken mee te maken’, zei hij gisteren tijdens een persconferentie over de maatregelen.
Van de thuiswonende 90-plussers heeft inmiddels 57 procent tenminste een eerste coronaprik gehad, van de thuiswonende 85-89-jarigen 61 procent en van de thuiswonende 80-84-jarigen 27 procent.
Honderd centrale locaties
De centrale locaties van de GGD hebben in februari een prikcapaciteit van 230.000 per week. Vanaf april loopt dat op naar 400.000 tot 500.000 per week. Het kabinet heeft de GGD’s gevraagd te groeien naar 1,3 tot 1,5 miljoen vaccinaties per week, op honderd centrale locaties.
In totaal, als ook de inentingen door artsen worden meegeteld, is het doel om de vaccinatiecapaciteit uit te breiden tot 2,5 miljoen vaccinaties per week. Vanaf ‘de loop van het tweede kwartaal’, is de bedoeling.
Kijk hier onze video's over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
OMT-ADVIES/VIDEO
Hugo de Jonge kondigt grof geschut aan: in de loop van de lente 2,5 miljoen prikken per week
In de race tussen het virus en zijn bestrijders kondigt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) grof geschut aan: hij bereidt nu grootschalige vaccinatie voor om maximaal 2,5 miljoen inentingen per week te zetten vanaf ‘de loop van het tweede kwartaal’. Ook het testen moet massaler: de PCR-capaciteit moet naar dagelijks 200.000 tests. -
PREMIUM
Hoe de BoerBurgerBeweging als een duveltje uit een doosje naar het politieke front schiet
Boeren en plattelanders rukken op naar Den Haag. Maar deze keer niet om te demonstreren. Met Caroline van der Plas hebben zij sinds deze week een stem in de Tweede Kamer. Een reconstructie van de ongekend snelle opkomst van de BoerBurgerBeweging. -
D66-leider Kaag ziet ‘patroon van vergeetachtigheid’ bij Rutte
D66-leider Sigrid Kaag bespeurt ‘een patroon van vergeetachtigheid’ bij haar VVD-tegenhanger Mark Rutte. Zij wil van hem weten hoe hij denkt de schade te gaan repareren die is ontstaan door de chaos in de formatieverkenning. En hoe hij denkt het geschonden vertrouwen te herstellen. -
PREMIUM
Rutte blijft: deze drie redenen houden de premier in het Torentje
Wie dacht dat Rutte zou sneuvelen na zijn zoveelste loopje met de waarheid, is bedrogen uitgekomen. Waarom blijft hij aan? En: waarom kan hij toch niet helemaal gerust het paasweekeinde in? -
PREMIUM
Formatie muurvast na ‘snelle conclusie’ ChristenUnie in wat bezinningsweekend moest zijn
Nu de ChristenUnie de deur naar nog eens regeren met Mark Rutte dichtgooit, wordt de formatie wel heel gecompliceerd. De ‘snelle conclusie’ van de kleinste regeringspartij zorgt voor ergernis. Andere partijen wachten nu af.
-
Kabinet onderzoekt betaald verlof na miskraam of doodgeboorte
Het kabinet laat onderzoeken of en hoe er een regeling kan komen voor betaald verlof voor stellen die getroffen worden door een miskraam of een doodgeboorte. Dat zei minister Wouter Koolmees maandag in de Tweede Kamer. -
PREMIUM
Slotsom ‘bezinningsweekeinde’: D66 en CDA sluiten Rutte (nog) niet uit, ChristenUnie en SP doen dat wel
Het is een bende in Den Haag, ook na wat een paasweekeinde vol bezinning had moeten zijn. Een nieuwe informateur moet de formatie – heel langzaam, is de verwachting – vlot trekken. Wat zijn de opties? -
PREMIUM
Kabinet Rutte-4 is ver weg, onderling wantrouwen te groot
Het leek na de verkiezingen een uitgemaakte zaak. Mark Rutte kon zich gaan opmaken voor zijn vierde ambtstermijn als premier. De vraag was alleen nog met welke partijen hij dit keer een coalitie zou vormen.