Zwangere vrouwen die antidepressiva slikken, kunnen een hoger risico lopen op zwangerschapsdiabetes, blijkt uit nieuw onderzoek
Volledig scherm
Zwangere vrouwen die antidepressiva slikken, kunnen een hoger risico lopen op zwangerschapsdiabetes, blijkt uit nieuw onderzoek © shutterstock

‘Verband tussen gebruik antidepressiva en zwangerschapssuiker’

Vrouwen die antidepressiva slikken terwijl ze in verwachting zijn, kunnen een verhoogd risico lopen op zwangerschapsdiabetes. Dat verband blijkt uit een studie die vandaag naar buiten is gebracht. Toch is het Diabetes Fonds voorzichtig met het trekken van conclusies.

Zwangerschapsdiabetes is een tijdelijke soort suikerziekte, die meteen over gaat na de bevalling. Ongeveer 5 procent van alle zwangere vrouwen krijgt er last van. Er zijn meerdere oorzaken, maar vooralsnog werd het gebruik van antidepressiva nergens genoemd als mogelijke aanjager.

Nu komt uit Canadees onderzoek naar voren dat gebruikers van bepaalde antidepressiva gemiddeld meer risico lopen op zwangerschapssuiker. Het gaat vooral om de middelen venlafaxine (27 procent meer risico) en amitriptyline (52 procent meer), die ook in Nederland worden gebruikt.

Daarnaast melden de onderzoekers dat langduriger gebruik van alle antidepressiva de kansen op het oplopen van zwangerschapsdiabetes vergroot, net als het combineren van bepaalde antidepressiva. 

Veel andere factoren

Quote

Een zwangere vrouw die antidepres­si­va neemt, moet daar niet zomaar mee stoppen, maar een gesprek aangaan met haar behande­lend arts

Professor Anick Bérard (University of Montreal)

,,Deze studie zou een aanwijzing kúnnen geven dat antidepressiva van invloed zijn op het ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes”, constateert kennisspecialist Frieda van der Jagt van het Diabetes Fonds. ,,Sterk bewijs levert deze studie niet. Daarnaast zijn er nog veel andere factoren die het risico op zwangerschapsdiabetes kunnen vergroten, zoals overgewicht voor de zwangerschap, een eerdere miskraam of diabetes type 2 in de familie.”

Er is volgens het Diabetes Fonds meer onderzoek nodig om onomstotelijk vast te stellen of antidepressiva van invloed zijn op het ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes.

Overigens waarschuwt de hoogleraar achter de studie, Anick Bérard (University of Montreal), ervoor dat depressieve neigingen ook tijdens de zwangerschap moeten worden behandeld. Dat kan onder meer met antidepressiva. ,,Een zwangere vrouw die antidepressiva neemt, moet daar niet zomaar mee stoppen, maar een gesprek aangaan met haar behandelend arts over de beste behandelmethode.”