Volledig scherm
CDA-senator Elco Brinkman zwaaide onlangs af als fractievoorzitter in de Eerste Kamer. © ANP

Voormalig CDA-leider: abortus ‘na avondje stappen’ voor eigen rekening

Financiële gevolgen van een liberale leefstijl worden veel te gemakkelijk op het bordje van de overheid gelegd, vindt CDA-prominent Elco Brinkman. ,,Natuurlijk mag je een avondje stappen, maar is het zo dat een abortus die daarna uitgevoerd wordt, voor rekening van de overheid of de gemeenschap moet komen?”, zegt hij in een interview.

Quote

Is het echt zo gek om pubers na een avondje comazuipen zelf voor de financiële gevolgen van hun gedrag te laten opdraaien?

De oud-minister en voormalig partijleider van het CDA stelt in het zomernummer van Christen Democratische Verkenningen dat er bij ‘tal van onderwerpen’ de vraag kan worden gesteld of de overheid voor de kosten moet opdraaien.

,,Is het echt zo gek om pubers na een avondje comazuipen zelf voor de financiële gevolgen van hun gedrag te laten opdraaien? Moeten de gevolgen van echtscheidingen op het bordje van de gemeenschap komen te liggen?’’, zegt hij in het blad van het Wetenschappelijk Instituut van het CDA.

Tattoo

Hetzelfde geldt volgens Brinkman voor wangedrag van voetbalsupporters en ‘tal van andere kosten door individueel of groepsgedrag’. ,,Tegenwoordig wil iedereen een tattoo, maar krijgen velen na een tijdje ook weer spijt. Prima, zo’n tattoo, maar voor je het weet moet die ook weer op kosten van de gemeenschap worden verwijderd; dat zie ik niet zo zitten.’’

Brinkman zegt dat de voorbeelden die hij noemt ‘riskant’ zijn, omdat die ‘snel geridiculiseerd’ worden. Toch vindt hij dat ‘eigen verantwoordelijkheid’ een christendemocratisch thema is, waar binnen het CDA over gesproken moet worden. Volgens Brinkman, die onlangs afscheid nam  als fractievoorzitter van het CDA in de Eerste Kamer, zijn het de ‘minderbedeelden die de rekening gepresenteerd krijgen’: Brinkman: ,,Zij krijgen te maken met de rotzooi en criminaliteit op straat en hebben niet het geld om in een andere buurt te wonen of beveiliging in te schakelen. Het betekent heus niet dat ik mensen hun uitje of tattoo misgun, maar ik vind het niet goed dat we de rekening van allerlei strapatsen dan maar doorschuiven naar de gemeenschap of de staat.’’

Kamer valt over Brinkman

De uitspraken van Brinkman zijn niet in goede aarde gevallen in de Tweede Kamer. ,,Gelukkig regeert het CDA nu met D66 en zijn dit soort waanbeelden verbannen naar de zolderkamer van Baudet", stelt D66-fractievoorzitter Rob Jetten op Twitter.  Ook PvdA-leider Lodewijk Asscher vindt dat Brinkman met zijn opmerking over abortus de werkelijkheid geweld aan doet. ,,Vreselijk dat vrouwen die voor zo’n zware en emotionele beslissing staan nog even een trap na krijgen", zegt hij. 

Volgens D66-Kamerlid Pia Dijkstra weet Brinkman niet waar hij het over heeft. ,,Hij zou er goed aan doen om zich eens te informeren over de redenen voor abortus.”