Sebastiaan Wolswinkel (25) was sinds maart voorzitter van de Partij voor de Dieren.
Volledig scherm
Sebastiaan Wolswinkel (25) was sinds maart voorzitter van de Partij voor de Dieren. © Hollandse Hoogte/Kees van der Veen

Voorzitter Partij voor de Dieren uit partij gezet

Voorzitter Sebastiaan Wolswinkel van de Partij voor de Dieren is door het bestuur uit de partij gezet. Het rommelde al langer tussen het partijbestuur en de 25-jarige voorzitter. Hij wilde meer transparantie en interne discussie in de partij.

In een verklaring laat de partij weten tot het besluit te zijn gekomen ,,nadat Wolswinkel de afgelopen maanden stelselmatig bestuursbesluiten naast zich neerlegde en de partij meermaals in de media beschadigde door onder andere zijn persoonlijke opvattingen te uiten”.

Wolswinkel is geroyeerd. Hij kan nog nog bezwaar aantekenen bij de commissie van beroep van de partij. Ruud van der Velden, algemeen bestuurslid en fractievoorzitter in de gemeenteraad van Rotterdam, is door het bestuur benoemd als interim-voorzitter.

Wolswinkel, afkomstig uit het Friese Oldeberkoop, werd in maart op een congres in Bussum tot voorzitter gekozen. Het partijbestuur had een andere kandidaat voorgedragen. Wolswinkel leidde eerder de jongerenorganisatie van de PvdD.

Spanningen

Dat er spanningen waren over de koers van de partij werd medio juli duidelijk toen Tweede Kamerlid Femke Merel van Kooten uit de partij stapte en haar zetel meenam. De partij versmalt eerder dan dat ze verbreedt en richt zich te veel op haar stokpaardjes, liet Van Kooten toen weten.

Na het vertrek van Van Kooten zei Wolswinkel tegen deze krant dat er een intern debat moest komen over de koers. ,,Ik vind het belangrijk dat leden zeggenschap hebben over de koers. Iedere politieke partij moet een core identity hebben, die gewoon vaststaat. Ik heb op dit moment het idee dat onze identiteit niet voor iedereen duidelijk is. Ik ben er voorstander van om dat te bespreken”, zei hij in de krant.

Het partijbestuur wilde geen discussie over de richting van de partij. In Nieuwsuur zei senator Niko Koffeman maandag nog dat Wolswinkel de partij ,,schade berokkent”. Ook fractievoorzitter Esther Ouwehand zei dat er geen discussie is over de koers. Wolswinkel zei in Nieuwsuur de ,,dialoog te willen stimuleren” in de partij.

Jammer

Wolswinkel vindt het “heel jammer” dat hij uit de Partij voor de Dieren is gezet. ,,Ik wist niet dat dit mogelijk was”, laat hij in een reactie weten. ,,Het perspectief van het bestuur begrijp ik, maar hun analyse dat het schadelijk is wat ik doe deel ik niet”, aldus Wolswinkel.

Hij roept al langer op tot meer interne discussie over de koers van de partij. ,,Dat zou op de lange termijn positieve gevolgen hebben voor de partij.” Hij neemt het partijbestuur niets kwalijk, zegt hij.

De Tweede Kamerfractie steunt de beslissing van het partijbestuur en “herkent zich in de overwegingen van het bestuur”. Omdat Wolswinkel nog in beroep kan gaan wil de fractie verder geen commentaar geven.