Volledig scherm
PREMIUM
© AFP

‘Vrekkige’ Rutte strijdt in Brussel voor 3 miljard Nederlandse euro’s

De Europese Unie maakt zich op voor een clash over de nieuwe begroting. Nederland laat zich tot dusver van zijn zuinigste kant zien, tot onbegrip van veel andere lidstaten. Voor minister-president Mark Rutte staat behalve belastinggeld ook prestige op het spel.

De telefoon van premier Rutte staat deze dagen roodgloeiend. Vandaag laat hij zelfs de ministerraad schieten om bij de Franse president Emmanuel Macron aan te schuiven voor een werklunch. En Rutte is niet de enige regeringsleider die in de aanloop naar de Europese Top van volgende week de stemming bij collega’s peilt. De onderhandelingen over een nieuwe Europese meerjarenbegroting zorgen voor diplomatiek spitsuur.

  1. Geen akkoord Eurogroep over steunpakket van 540 miljard euro: Italië en Nederland onwrikbaar

    Geen akkoord Eurogroep over steunpak­ket van 540 miljard euro: Italië en Nederland onwrikbaar

    De ministers van Financiën van de eurolanden (Eurogroep) hebben hun onderhandelingen over een injectie van 540 miljard euro in de Europese economie vanwege de coronacrisis opgeschort. Na een videoconferentie die gisteren om 16.00 uur begon en de hele nacht doorging, bleken vooral Nederland en Italië niet te willen wijken van hun posities over euro-obligaties en het Europese noodfonds ESM. Het overleg wordt morgen voortgezet, aldus Eurogroepvoorzitter Mario Centeno.