VS en Israël vaccineren ook kinderen onder de twaalf, maar kabinet wil nu geen grote prikcampagne
Het kabinet wil vooralsnog geen grote vaccinatiecampagne voor kinderen van 5 tot 12 jaar. Het aantal besmettingen loopt fors op onder jonge kinderen. Toch wil minister De Jonge het Pfizer-vaccin eerst beschikbaar stellen voor de groep met medische problemen. Andere landen kiezen wel voor een grote prikronde voor jonge kinderen.
België begint na goedkeuring door het Europees Geneesmiddelenbureau EMA ‘zo snel mogelijk’ met het inenten van jonge kinderen, meldde Het Nieuwsblad gisteren. Ook Israël heeft daarvoor onlangs groen licht gegeven en in de Verenigde Staten zijn al 2,6 miljoen Pfizer-prikken gezet bij kinderen tot 12 jaar. Maar Nederland begint er nog niet aan.
Over een maand komen wel 42.000 speciale doses van het Pfizer-vaccin binnen voor kinderen. Die worden gereserveerd voor de groep met heftige medische problemen, zij kunnen ernstig ziek worden na besmetting met het coronavirus. Eerst moet de Gezondheidsraad adviseren over de precieze inzet.
Het aantal besmettingen onder kinderen in de basisschoolleeftijd stijgt ondertussen hard. In de groep van 5 tot 9 jaar nam het aantal infecties toe met bijna 85 procent, in de leeftijd 10 tot 14 jaar steeg dat met 76 procent. Deskundigen pleiten daarom voor een langere sluiting van scholen tijdens de kerstvakantie.
Advies wegen
Vaccinatie zou ook een effect kunnen hebben. Daarom dringen ook Kamerleden van VVD en D66 aan op een besluit hierover. ,,De basisscholen bevatten behoorlijk wat besmettingshaarden”, zei VVD-Kamerlid Aukje de Vries. En D66-er Jan Paternotte zei: ,,Ouders zien uitbraken op basisscholen. Als de Gezondheidsraad er geen bezwaar tegen heeft, zou het dan niet logisch zijn om al die ouders in ieder geval de keuzevrijheid te bieden?”
Maar demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) wil vooralsnog geen massale prikcampagne, zoals voor 12-plussers al wel loopt. ,,Ik ben er niet op voorhand een voorstander van om het voor alle kinderen te doen. Maar ik wil gewoon het advies van de Gezondheidsraad wegen”, zei hij tijdens het coronadebat dinsdag. En tijdens de coronapersconferentie vrijdag zei De Jonge: ,,Als iedereen boven de twaalf doet wat gevraagd wordt, hoeft het onder de twaalf niet.”
De EMA keurt naar verwachting deze week het Pfizer-vaccin goed. De experts van de Gezondheidsraad zullen zich daarna buigen over de zogenoemde ‘nut-risicoverhouding’ van een prik voor jonge kinderen. Zij worden zelden erg ziek na een infectie. De vraag is dan of er een belang voor het kind zelf is om de inenting te nemen, of alleen een belang voor het collectief. Dat wordt dan weer afgezet tegen mogelijke bijwerkingen.
,,Wij zijn geen voorstander”, zegt OMT-lid en kinderarts Károly Illy namens de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde. ,,Kinderen van 5 tot 12 jaar lopen heel weinig kans op ernstige Covid-19, MIS-C (een ernstige ontstekingsreactie die optreedt na corona-infectie, red.) of long covid. Vaccineren doe je enkel omdat volwassenen hun verantwoordelijkheid niet namen, door niet voldoende afstand te houden of zich niet te laten vaccineren.”
Kijk onze video's over de coronacrisis in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Uber-klokkenluider: Geheime belastingdeal met Nederland was ‘sweet’
Via een ‘warme, gezellige relatie’ heeft de Belastingdienst het vervoersbedrijf Uber actief geholpen belasting te ontwijken. Daardoor zou Uber in ons land slechts 0,25 procent over een groot deel van zijn winstbelasting hoeven betalen. -
PREMIUM
Veel gevaren voor partij die snel groeit: ‘BBB zal niet zoals Forum na vier jaar weer zijn verdwenen’
De BBB moet héél veel zetels vullen in alle provincies en de Eerste Kamer. Bij andere partijen die zo snel groeiden, leidde dat al snel tot ongelukken. -
Van der Plas belooft nu al: geen boeren onteigenen in provinciecoalitie met BBB
Voorvrouw van de BoerBurgerBeweging (BBB) Caroline van der Plas belooft dat haar partij alleen in provincies zal besturen als in het coalitieakkoord komt te staan dat boeren niet zullen worden onteigend. Dat staat haaks op voornemens van het kabinet om boeren verplicht uit te kopen om de stikstofuitstoot te verminderen als het vrijwillig niet lukt. Bij de uitvoering van dat beleid is een belangrijke rol weggelegd voor provincies. -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus, maar zo kun je er vanaf komen
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen.
-
Podcast Politiek dichtbij
Hoe de zwakke plek van Willem-Alexander het koningshuis bedreigt
Even iets anders dan de megawinst van BBB of de positie van CDA-leider Wopke Hoekstra. Vandaag in de podcast Politiek Dichtbij: waarom de populariteit van koning Willem-Alexander kelderde. -
-
-
3
BBB Zuid-Holland vraagt VVD’er Fred Teeven voor verkenning nieuwe coalitie
Voormalig staatssecretaris van justitie Fred Teeven (VVD) wordt verkenner bij de vorming van een coalitie in de provincie Zuid-Holland. Hij doet dat op verzoek van BBB, de grote winnaar bij de Provinciale Statenverkiezingen afgelopen woensdag. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking.