Volledig scherm
De VVD wil dat de fabrikant alleen betaald krijgt voor medicijnen als die ook echt werken in de praktijk © ANP XTRA

VVD: Beloon goede testresultaten medicijnen

Het moet lonen voor fabrikanten, patiënten en de maatschappij als een nieuw medicijn in de laatste testfase goed werkt. Dit voorstel wil VVD-Kamerlid Hayke Veldman vanmiddag doen tijdens een debat over geneesmiddelen.

Nu werken geneesmiddelenfabrikanten vaak wel tien jaar aan de ontwikkeling van een nieuw medicijn. De laatste testfase, fase III, bestaat uit een reeks studies om de kenmerken van het middel beter te leren begrijpen en de werking en het effect van het middel te vergelijken met andere bestaande middelen. Deze fase kan jaren duren en er zijn vaak grote aantallen patiënten bij betrokken.

Uiteindelijk beslist de European Medicines Agency (EMA) of een middel werkt en veilig is en dus wordt toegelaten tot de Europese markt. In Nederland kijkt het Zorginstituut vervolgens naar de kosten en opbrengsten van een medicijn. Als die in balans zijn dan komt het middel terecht in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem. 

Beperkt werkzaam

Verzekeraars vergoeden medicijnen die patiënten bij de apotheek halen in dat geval standaard. Ook middelen die wellicht maar voor een beperkte groep patiënten werkzaam zijn of heel veel bijwerkingen vertonen. De VVD denkt dat, zeker dure medicijnen, daarom kwalitatief beter getest moeten worden. 

Een financiële prikkel voor het behalen van goede kwaliteit en kostenbesparingen (pay-for-performance) biedt volgens Kamerlid Hayke Veldman veel mogelijkheden bij testfase III. Denk dan aan het volgen van medische richtlijnen en goede gezondheidsuitkomsten. 

,,De fabrikant betaalt het medicijn in de studiefase en de zorgverzekeraar vergoedt het vervolgens voor patiënten bij wie het blijkt te werken. Dit financieringsmodel op maat behelst dat de fabrikant van het medicijn en de zorgverzekeraar samen de financiële risico’s delen.”  

Veldman ziet alleen maar voordelen. ,,Betere data, als maatschappij loop je minder risico dat je voor middelen betaalt die helemaal niet werken en het medicijn komt eerder bij de patiënt terecht.” Hij wil dat minister Bruins (Medische zorg) meer ruimte geeft aan experimenten met deze methode.