Volledig scherm
Halbe Zijlstra stapte op vanwege de leugen die hij heeft verteld over zijn ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin © ANP

VVD blijft schandalenkampioen, maar PVV nadert

VVD'ers namen ook in 2018 het vaakst een loopje met de integriteit. De liberalen slepen het bedenkelijke kampioenschap voor de zesde keer op rij in de wacht, blijkt uit de ranglijst die twee hoogleraren jaarlijks opstellen. Maar de PVV timmert aan de weg.

De VVD kampte van alle partijen opnieuw met de meeste en ook de ernstigste schandalen, becijferden de opstellers van de Politieke Integriteits Index in samenwerking met EenVandaag en de Volkskrant. Al meteen aan het begin van het jaar ging het mis met kopstuk Halbe Zijlstra, die struikelde over een verzonnen ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin.

Tweede Kamerlid Wybren van Haga zou als huisbaas de hand hebben gelicht met gemeentelijke regels, en collega Han ten Broeke had een verhouding met een medewerker die ‘niet oké was’. Ten Broeke zag zich gedwongen op te stappen.

De grootste landelijke regeringspartij krijgt wat concurrentie van de grootste oppositiepartij. De PVV kwam zes keer in opspraak door misstappen van haar politici, al ging het met name op lokaal niveau mis. Vooral de val van de Rotterdamse lijsttrekker Géza Hegedüs, die aanschurkte tegen Holocaustontkenners en racisten, trok de aandacht.