De Algemene Onderwijsbond is niet enthousiast. “Je zet ook geen onbevoegde piloot in het vliegtuig.’’
Volledig scherm
De Algemene Onderwijsbond is niet enthousiast. “Je zet ook geen onbevoegde piloot in het vliegtuig.’’ © ANP

VVD wil onbevoegde techniekdocent voor de klas

De VVD wil onbevoegde techniekdocenten voor de klas zetten om zo een einde te maken aan de tekorten op middelbare scholen en in het mbo. VVD-Kamerlid Dennis Wiersma komt met dat plan aan de vooravond van een Kamerdebat over leraren, meldt Trouw.

,,Die bevoegdheid is echt een knelpunt”, zegt Wiersma. ,,Wij stellen een noodmaatregel voor om de bevoegdheid even in de ijskast te zetten en mensen gedurende drie of vier jaar de mogelijkheid te geven voor de klas te staan.” Hij verwacht dat op deze manier meer mensen uit het bedrijfsleven voor het onderwijs zullen kiezen.

De MBO Raad reageert in principe positief op het plan. ,,Zeker als je het bekijkt vanuit de wil om zij-instroom in het gehele onderwijs makkelijker te maken’’, zegt een woordvoerder. Ze benadrukt dat er al veel gebeurt binnen het mbo op dit gebied. ,,Je kunt bijvoorbeeld gedurende een jaar al gastdocent zijn voor gemiddeld vier uur per week, onder toezicht van een bevoegd docent. ROC’s werken bovendien al langer met zij-instromers uit het bedrijfsleven. Tijdens het lesgeven halen zij hun bevoegdheid. Dat moet in principe binnen twee jaar, maar kan onder bepaalde omstandigheden ook binnen vier jaar. De groep waar de VVD nu op doelt, kunnen dus al binnen het mbo aan de slag.’’