Volledig scherm
Duizenden kinderen krijgen prik in Ahoy Rotterdam tijdens een vaccinatiedag. © Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

VVD wil onderzoek naar geldstraf voor vaccinatieweigeraars

Het kabinet moet onderzoeken wat de voor- en nadelen zijn van een maatregel waarbij ouders worden gekort op kindgebonden toeslagen, zoals de kinderbijslag, wanneer ze weigeren hun kind in te enten tegen infectieziekten. Dat wil regeringspartij VVD.   

In Australië worden ouders sinds kort al gekort op de kinderbijslag als zij hun kind niet vaccineren. Ook wordt het kind de toegang tot het kinderdagverblijf of de kleuterschool ontzegd. Indien de school of crèche een niet-ingeënt kind toch accepteert, volgt een fikse boete.

Het liberale Kamerlid Hayke Veldman wil dat ook hier de haalbaarheid van vergelijkbare ingrepen wordt bekeken. ,,Ik heb geen taboes. Ik maak me zorgen over de dalende vaccinatiegraad en daarmee het stijgende infectierisico in Nederland. We moeten bereid zijn om dus ook na te denken over verregaande maatregelen waarvan we hopen dat we ze uiteindelijk nooit hoeven in te zetten.’’   

Vertrouwen

Volledig scherm
VVD-Kamerlid Hayke Veldman. © SIER

Staatssecretaris Paul Blokhuis (CU)heeft vertrouwen in het huidige pakket maatregelen om de dalende vaccinatiegraad aan te pakken, laat hij weten. Blokhuis wil wel ‘een aantal sprekende, verdergaande internationale maatregelen’ onderzoeken op de haalbaarheid, mocht het huidige beleid niet werken.

Afgelopen jaar zei VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff nog dat, als andere maatregelen geen vruchten afwerpen, een vaccinatieplicht uiteindelijk in beeld kan komen. Veldman sluit die maatregel niet uit, maar spreekt wel van een ‘last resort’.  

  1. Kaag: geen probleem om Blok te vervangen naast koningspaar

    Kaag: geen probleem om Blok te vervangen naast konings­paar

    Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) zou naar India reizen om een grote handelsmissie te begeleiden, maar ze wijkt vrijwel geen moment van koninllijke zijde. Bij het staatsbezoek dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima deze week aan India brengen zouden ze het gezelschap hebben van minister Blok (Buitenlandse Zaken), maar hij sluit pas morgenavond aan. Blok bleef langer in Europa voor overleg over de crisis in het noorden van Syrië.