Volledig scherm
Minister Grapperhaus tijdens een debat in de Tweede Kamer. © ANP

Wie met een slok op achter stuur kruipt, loopt straks kans meteen rijbewijs kwijt te raken

 Wie met een slok op achter het stuur kruipt en daar voor het eerst voor wordt veroordeeld, loopt straks de kans dat hij niet meer de weg op mag. De rechter kan een ontzegging van de rijbevoegdheid direct na de uitspraak laten ingaan en zal dat besluiten als de kans op herhaling groot is.

Dat blijkt uit een wetsvoorstel van minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) om strenger en effectiever op te kunnen treden tegen bestuurders die onder invloed rijden. De maatregelen zijn vooral gericht op ‘notoire verkeersovertreders die regelmatig de regels aan hun laars lappen’, aldus de minister. Bestuurders die hun rijbewijs kwijtraken, bijvoorbeeld als hun rijbevoegdheid langer dan twee jaar wordt ontnomen, moeten opnieuw rijexamen doen als ze weer de weg op willen.

Als het aan het kabinet ligt, wordt het ook mogelijk bestuurders onder invloed een rijverbod op te leggen van maximaal vijf jaar. Zo’n verbod gaat verder dan het innemen van de rijbevoegdheid. Bestuurders die hun rijverbod overtreden, kunnen daar bijvoorbeeld een gevangenisstraf voor krijgen.

Maximumstraf

Grapperhaus wil op deze manier de aanpak van drankrijders aanscherpen, samen met zijn collega Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur). Eerder deze week nam de Eerste Kamer al een wet aan die hogere straffen mogelijk maakt. Per 1 januari wordt de maximumstraf voor rijden onder invloed een jaar. Dat is nu nog drie maanden.

Het aanpakken van drankrijders is al langer een speerpunt van het kabinet. Uit cijfers die de NOS recent van de politie kreeg, blijkt dat het aantal verkeersdoden door alcohol tussen 2016 en 2018 is verdubbeld. Het kabinet werkt daarnaast aan een campagne gericht op jongeren tegen het gebruik van lachgas in het verkeer.

  1. Rutte: Heb niet de illusie dat we racisme oplossen met wetgeving alleen
    VIDEO

    Rutte: Heb niet de illusie dat we racisme oplossen met wetgeving alleen

    Racisme kan alleen succesvol worden aangepakt als iedere Nederlander daarbij helpt. Dat zei premier Mark Rutte vanmiddag in de Tweede Kamer, waar hij door de oppositie heen was geroepen om ‘leiderschap’ te tonen rond het racisme-incident tijdens een voetbalwedstrijd dit weekend. ,,Heb niet de illusie dat we dit oplossen met wetgeving alleen. Dat kan alleen als we met 17 miljoen mensen zeggen: Dit accepteren we niet meer.’’