Een zorgmedewerker in verzorgingshuis Nieuw Rijsenburgh in Sommelsdijk, waar coronapatiënten worden verzorgd. Zorgmedewerkers moeten speciale pakken aan om bewoners te verzorgen. Ook wordt er op diverse groepen contact gezocht met familie door middel van Skype-gesprekken.
Volledig scherm
Een zorgmedewerker in verzorgingshuis Nieuw Rijsenburgh in Sommelsdijk, waar coronapatiënten worden verzorgd. Zorgmedewerkers moeten speciale pakken aan om bewoners te verzorgen. Ook wordt er op diverse groepen contact gezocht met familie door middel van Skype-gesprekken. © ANP

Woede in Kamer over zwendel mondkapjes, ‘markt nu van cowboys’

In de Tweede Kamer wordt met afschuw gereageerd op het nieuws dat verpleeghuizen aangewezen zijn op zwendelaars voor hun mondkapjes, met ondeugdelijk materiaal tot gevolg. ,,Het is onacceptabel dat verpleeghuizen voor de bescherming van hun patiënten en medewerkers hun toevlucht moeten zoeken bij oplichters.’’

Deze site berichtte dat verpleeghuizen met mondkapjes werken zonder die te laten testen, of juist bij keuring ontdekten dat de aangeboden mondkapjes niet de beloofde bescherming boden.

Het gaat om zogeheten FFP2-maskers. Deze worden gebruikt op intensivecareafdelingen, maar ook in verpleeghuizen, op afdelingen met coronapatiënten.

PVV-leider Geert Wilders legt de schuld bij het kabinet. Dat heeft een centraal verdeelcentrum in het leven geroepen, het zogenoemde Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH), maar volgens Wilders faalt het centrum. ,,Er zijn blijkbaar nog steeds enorme tekorten aan mondkapjes, er is veel zwendel en onvoldoende controle en dus onveilige kapjes met grote risico’s voor zorgpersoneel’’, zegt hij. ,,En dat drie maanden na het begin van de crisis. Dat is een teken van groot amateurisme van het kabinet dat er nog steeds een hele grote bende van maakt.”

Cowboys

Quote

De minister moet nu uitleggen wat er wordt gedaan om de noodzake­lij­ke bescher­ming van mensen eindelijk goed te regelen

Lilianne Ploumen, PvdA

Volgens SP-Tweede Kamerlid Maarten Hijink ‘laat dit zien dat de verspreiding van goede mondkapjes via het centrale consortium nog steeds niet goed genoeg werkt’. ,,Zorginstellingen moeten daar terecht kunnen voor materiaal van goede kwaliteit. Zorgverleners slecht beschermd laten werken is levensgevaarlijk. Je zult maar werken in een verpleeghuis tussen coronapatiënten en nu horen dat je slecht beschermd bent. Dat is toch te gek voor woorden? Het LCH zou ook grotere - strategische - voorraden moeten aanleggen van verschillende soorten mondmaskers. Daarmee haal je de tekorten weg en valt er voor cowboys in de markt minder te verdienen.”

Ook de PvdA reageert verbolgen. ,,Het is onacceptabel dat er nog altijd onvoldoende mondkapjes beschikbaar zijn en dat verpleeghuizen voor de bescherming van hun patiënten en medewerkers hun toevlucht moeten zoeken bij oplichters. Dit had al lang moeten zijn opgelost. De minister moet nu uitleggen wat er wordt gedaan om de noodzakelijke bescherming van mensen eindelijk goed te regelen’’, zegt Kamerlid Lilianne Ploumen.

Coalitiepartij CDA legt de schuld echter bij de zwendel door handelaren. Die partij vestigt zijn hoop nog steeds op het LCH en het feit dat Nederland ook zelf mondkapjes gaat maken. ,,Het is schandelijk hoe sommige handelaren een slaatje willen slaan uit deze coronacrisis’’, zegt Kamerlid Joba van den Berg. ,,Niet alleen door woekerprijzen te vragen, maar ook omdat je de gezondheid van mensen in gevaar brengt met ondeugdelijke beschermingsmiddelen. Goed als daarop hard wordt ingegrepen. Belangrijk dat er zoveel mogelijk centraal wordt ingekocht en getest door het Landelijk Consortium Hulpmiddelen en goed dat we nu in Nederland ook zelf mondkapjes gaan produceren.”

Bekijk alle video’s over het coronavirus in onze playlist.