Zaak-De Mos gaat verder: ‘Bevriende vastgoedmannen maakten deel uit van onze partijtop’
met podcastDe Haagse corruptiezaak gaat maandag opnieuw over de banden tussen Richard de Mos en twee horecaondernemers uit de stad. Later deze week komt het Openbaar Ministerie met zijn strafeis.
Lekken, het schenden van een ambtsgeheim: oud-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui van Hart voor Den Haag worden er ook van verdacht vertrouwelijke informatie uit het stadsbestuur te hebben gedeeld met anderen.
De bevriende vastgoedondernemers en partijsponsors ontvingen geheime stukken over het te bouwen cultuurpaleis Amare in Den Haag, stelt het OM. Waarom, wil de rechter weten op dag vier van de corruptiezaak rond de lokale partij van Den Haag.
Volgens oud-wethouder Guernaoui fungeerden Michel Zaadhof en Edwin Jansen met anderen als de partijtop van Hart voor Den Haag. De twee maakten al deel uit van de klankbordgroep, het clubje sponsors en partijleden dat tijdens de onderhandelingen over het nieuwe stadsbestuur meedachten met de onderhandelaars van de grootste partij van Den Haag.
Witheet
Van de wethouders kregen ze een paar weken later de geheime informatie over het Haagse cultuurpaleis. Dat werd nog eens elf miljoen euro duurder dan al in de onderhandelingen met de andere partijen was besproken. ,,Ik was witheet”, zegt De Mos in de rechtszaal. ,,Ik zag die kwestie als een verlengde van de coalitie-gesprekken. Daarom deelde ik die informatie”.
Volgens Guernaoui praten stadsbestuurders geregeld over vertrouwelijke informatie met hun partij. Een van de rechters is kritisch: ,,U vindt fractieoverleg hetzelfde als overleg met adviseurs en partijsponsors?” zo vraagt ze zich af.
De mannen van de klankbordgroep kunnen op dat moment gezien worden als de partijtop van Hart voor Den Haag, meent oud-wethouder Guernaoui. ,,Ons bestuur was erg onervaren, de fractie was net begonnen. Daarom waren zij op dat moment eigenlijk ons bestuur”, zegt hij. De rechter: ‘De partijtop? ,,Ja, je kunt ze op dat moment zien als onze partijtop”.
Verstrengeling
Na een soms emotionele eerste week kijkt de rechter deze dag nogmaals naar de verstrengeling tussen de partijtop en de broers Akyol van het zalencentrum Opera. Volgens het OM spanden De Mos en de ondernemers samen: in ruil voor 50.000 euro aan donaties kregen de broers voorrang en voordeel, inclusief nachtvergunningen.
Maar De Mos en de ondernemers stellen dat zij slechts toevallig iets hadden aan de politieke plannen die goed waren voor de héle stad. De rechter zei vorige week wel: ,,Iedereen profiteert, maar uw partijsponsor ook.” De Mos counterde toen: ,,Is dat een probleem?” De rechter: ,,Hier wel. U bent hier op verdenking van omkoping en corruptie.”
Luister ook onze podcastserie O, o, De Mos. Aflevering 1 tot en met 5 zijn te beluisteren, aflevering 6 volgt op of rond 9 februari.
Dinsdag begint het OM met zijn feitenrelaas en onderbouwing van de strafeis, die dan op woensdag uitgesproken wordt. Volgende week houden de advocaten van de verdachten hun pleidooien, rond half maart zal de rechter uitspraak doen, is de verwachting.
Waar draait de corruptiezaak om en wie zijn de verdachten? Lees hier ons overzichtsartikel.
De cruciale vraag in deze zaak is: is er een causaal verband tussen de partijdonaties van de ondernemers en de diensten van de politiek? Vaststaat dat er gedoneerd is door de verdachte ondernemers en duidelijk is ook dat De Mos zijn best voor hen deed (‘dingen regelde’), concludeerde rechter Jacco Janssen vorige week. ,,Dus wij moeten een oordeel gaan geven of er een relatie is tussen die twee stromen, tussen de stortingen en de geleverde diensten. De discussie hier gaat over dat causale verband.”
Maar dat is er dus niet, stelt De Mos steeds: ,,Dat verband is er nooit.”
De politici en ondernemers worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie, ambtelijke corruptie en omkoping.
Of abonneer je op de podcast via het icoontje van je podcast-app
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMOnder politici
Staatssecretaris geeft onthutsend inkijkje in hoe Den Haag functioneert
Elke week schrijft politiek verslaggever Hans van Soest over wat er speelt in Den Haag in Onder Politici. Deze week: de tactiek van spiegeltjes en kraaltjes. -
Na doorzeuren oppositie debatteert Tweede Kamer voor het eerst over verkiezingsuitslag
Na protest van de voltallige oppositie in de Tweede Kamer komt er een debat over de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen. Dat is voor het eerst. De regeringspartijen wilden er aanvankelijk niet aan, maar de Kamer ging daar niet mee akkoord. -
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
Kabinet roept ambtenaren op: verwijder apps als TikTok van werktelefoon
Het kabinet roept ambtenaren op om apps als TikTok van hun werktelefoon te verwijderen. Dat is zojuist bekendgemaakt. -
Hoekstra: ‘Zaak tegen Rusland over neerhalen MH17 gaat door’
De zaak van Nederland en Australië tegen Rusland over het neerhalen van de MH17 wordt in behandeling genomen door de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie van de VN (ICAO), laat minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) op Twitter weten. ‘Bemoedigend nieuws voor de nabestaanden.’
-
PREMIUM
‘Leukemie is vaak domme pech, zelfs mensen die supergezond leven kunnen het krijgen’
De termen leukemie, bloedkanker en beenmergkanker worden vaak over één kam geschoren. Maar het gaat hier dus niet over één en dezelfde vorm van kanker. Sébastien Anguille, hoogleraar hematologie aan de Universiteit Antwerpen (UA) en hoofd hematologie van het UZ Antwerpen (UZA), geeft duiding. Hoe kan je herkennen of je leukemie hebt? En wat zijn de overlevingskansen? -
-
-
PREMIUM
Hoge WOZ-waarde? Die kun je in sommige gevallen ook slim benutten
De nieuwe WOZ-waarde ligt weer in de bus bij Nederlandse huiseigenaren. Deze door de gemeente bepaalde woningwaarde wordt gebruikt in de berekeningen voor diverse belastingen. Vind je de WOZ-waarde te hoog, dan kun je bezwaar maken. Maar je kunt hem ook slim benutten. -
Podcast Politiek dichtbij
Hoe de zwakke plek van Willem-Alexander het koningshuis bedreigt
Even iets anders dan de megawinst van BBB of de positie van CDA-leider Wopke Hoekstra. Vandaag in de podcast Politiek Dichtbij: waarom de populariteit van koning Willem-Alexander kelderde.