Volledig scherm
Premier Ruttes belangrijkste EU-adviseur sprak vandaag met de Zweedse EU-minister Dahlgren. De Zweden zien Nederland als meest belangrijke bondgenoot als straks de Britten uit de EU vertrekken. © REUTERS

Zweden ziet Nederland als ‘beste vriend’ na Brits vertrek uit EU

Nu de Britten uit de Europese Unie vertrekken, zit Zweden met een belangrijke bondgenoot minder. Nieuwe potentiële ‘beste vriend’ is Nederland. Vandaag ontmoette de Zweedse minister Hans Dahlgren de belangrijkste EU-adviseur van premier Mark Rutte. 

Verschillende Zweedse media berichten over de ‘date’ gisteren, tussen minister Dahlgren en Michael Stibbe, Ruttes adviseur Europese Zaken. 

Zweden zoekt naarstig naar nieuwe bondgenoten op het continent nu Groot-Brittannië de Unie verlaat. De Britten en Zweden zitten vaak op één lijn bij Europese thema's, volgens Dahlgren geldt dat ook voor Nederland, bijvoorbeeld als het gaat om het beteugelen van de Europese uitgaven en een eerlijke verdeling van EU-budgetten. ,,Nu moeten we naar andere landen kijken als bondgenoot, Nederland staat bovenaan dat lijstje’’, meldde Dahlgren volgens de Zweedse nieuwssite The Local

  1. Kaag: geen probleem om Blok te vervangen naast koningspaar

    Kaag: geen probleem om Blok te vervangen naast konings­paar

    Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) zou naar India reizen om een grote handelsmissie te begeleiden, maar ze wijkt vrijwel geen moment van koninllijke zijde. Bij het staatsbezoek dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima deze week aan India brengen zouden ze het gezelschap hebben van minister Blok (Buitenlandse Zaken), maar hij sluit pas morgenavond aan. Blok bleef langer in Europa voor overleg over de crisis in het noorden van Syrië.