Liesbeth van de Witte Hemel met haar familiegerecht.
Volledig scherm
PREMIUM
Liesbeth van de Witte Hemel met haar familiegerecht. © Jan Ruland van den Brink

Het familierecept: Sla-met-eitje van de familie Pieterse

Het familiereceptVeel families hebben een gerecht dat niet alleen om de smaak, maar ook vanwege herinneringen bewaard blijft.  Zoals Sla-met-eitje van de familie Pieterse.

Heeft u ook een familierecept? Mail naar e.willems@gelderlander.nl.

Liesbeth Pieterse uit Drempt groeide in de jaren ’50-’60 op. Van exotische groenten had nog nooit iemand gehoord, maar andijvie, kropsla, zuurkool en bietjes kende iedereen: niet te duur en altijd voorradig! 

Het staartje van wederopbouw betekende dat het gezin Pieterse het niet breed had, in de woning boven opa en oma in Arnhem. Toch werd er elke dag goed gegeten. ,,Moeder hield van vers en lekker, dus met regelmaat stond sla-met-eitje op het menu. Ik maak het nog steeds, ook mijn man is er dol op”, zegt Liesbeth. Vlees verscheen niet dagelijks op tafel bij het gezin Pieterse. ,,Maar we kwamen niets tekort.” 

Heimwee naar één tafeltraditie van destijds heeft Liesbeth niet: vla werd van hetzelfde bord gegeten als het hoofdgerecht. ,,Dat vond ik zo vies. Een toetje van een bord waar nog restjes aardappel en jus aan plakken. Verschrikkelijk.”

Quote

Een toetje van een bord waar nog restjes aardappel en jus aan plakken. Verschrik­ke­lijk

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.