Koken met Marie: Preisoep met zoete aardappel en kerrie
Deze preisoep is romig zacht van smaak. De aardappel geeft – naast een zachte, zoete smaak – een mooie kleur aan de soep. Eet deze soep eens als maaltijdsoep met een stevig brood en een salade erbij.
Ingrediënten (4 personen)
- 2 grote preien, gewassen en in halve dunne ringen gesneden
- 1 dunne prei, gewassen en in kleine ringetjes gesneden
- 250 gram oranje zoete aardappel, geschild en in gelijkmatige blokjes van 1 cm gesneden
- 6 tenen knoflook, fijngehakt
- 2 uien, gesnipperd
- ½ rode peper, zonder zaden, in flinterdunne ringetjes gesneden
- 1 eetlepel kerriepoeder
- 2 groentebouillonblokjes
- Olijfolie
- 400 ml kokosmelk
- zeezout
- zwarte peper
Hoe maak je het?
Verwarm royaal olie in een pan en fruit hierin kerriepoeder, ui en rode peper aan. Door de kerrie langzaam te fruiten in de olie, komt er heel veel smaak en aroma vrij en komen de specerijen echt goed tot hun recht. Wanneer het poeder aan het kokende water toegevoegd wordt krijgt de smaak niet de kans om tot ontwikkeling te komen.
Zodra de ui glazig gefruit is, voeg dan de knoflook en zoete aardappel toe. Roer goed door en bak even mee. Maal er wat zeezout en zwarte peper over.
Verkruimel de groentebouillonblokjes erboven en giet er 600 ml water bij.
Breng de soep aan de kook en laat even doorkoken totdat de blokjes zoete aardappel bijna gaar zijn.
Giet de kokosmelk erbij en breng de soep op smaak met grof gemalen zeezout en vers gemalen zwarte peper.
Warm de soep nog even door zodat de kokosmelk ook goed warm wordt, maar laat het niet meer koken, dan kan de kokosmelk gaan schiften.
Roer, vlak voor het serveren de dunne ringetjes prei door de soep. Die geeft een knapperige structuur in de soep.
Lekker en gezond koken hoeft niet ingewikkeld te zijn. En zeker ook niet duur. Marie kookt wekelijks met veel groenten, weinig vlees en zonder hoge kosten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Indiase curry met flatbread
-
koken met marie
Koken met Marie: Falafelrol met tahin en kruidige yoghurtsaus
Lekker en gezond koken hoeft niet ingewikkeld te zijn. En zeker ook niet duur. Marie kookt wekelijks met veel groenten, weinig vlees en zonder hoge kosten.Doesburg -
PREMIUM
Sinterklaas betekent borstplaat eten: dit is hoe je het maakt
Sinterklaas is er weer en dat betekent borstplaat eten. Dit seizoenssnoepgoed is echter wel technisch uitdagend. Om die reden wagen veel banketbakkers zich er niet aan. Jolink wel. -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek.
-
video
Koken met Marie | Wortelstamppot, maar dan net effe wat anders dan je gewend bent
-
-
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
koken met marie
Koken met Marie | Spaghetti met venkel, lente-ui en citroen
Kook de spaghetti, in ruim water met zout, beetgaar. Snipper het sjalotje fijn. Pel de tenen knoflook en snijd de tenen in flinterdunne plakjes. Maak de venkel schoon, bewaar het groen van de venkel. Dit wordt ook gebruikt. Snijd deknol in vier delen en haal de harde kern eruit. Snijd elke kwart venkel in gelijkmatige reepjes. Haal het buitenste schilletje van de lente-uitjes af en snijd de wortels eraf. Snijd alle lente-uitjes in stukjes van 1 cm. Snijd ook het groene gedeelte van de lente-uitjes mee.