Koolrolletjes met kastanjechampignons
Wat heb je hiervoor nodig?
150 gram kastanjechampignons, in dunne reepjes
1 sjalot, in halve ringetjes
2 tenen knoflook, fijngehakt
¼ rode peper, fijngehakt
4 grote bladeren savooikool, of een andere kool naar keuze
1-2 eetlepels Japanse sojasaus
1 theelepel Chinese five spice
75 gram kleefrijst, zoals bijvoorbeeld sushirijst
4 kleine theelepels geroosterd sesamzaad
1 eetlepel zonnebloemolie of arachideolie
Hoe maak je het?
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat een beetje afkoelen.
Verwarm de olie in een koekenpan en fruit hierin de sjalot, knoflook en rode peper aan, met de Chinese five spices. Voeg de kastanjechampignons toe en bak ze even mee. Blus af met 1 of 2 eetlepels Japanse sojasaus. Zout toevoegen hoeft niet, de sojasaus is al zout. Laat de champignons afkoelen.
Breng een pan water aan de kook en blancheer de koolbladeren hier 2 minuten in. Leg ze meteen in koud water, zodat het garingsproces stopt. Droog de bladeren goed af. Leg een stukje huishoudfolie op een plank. Leg hierop ¼ deel van de rijst. Maak hier eenvierkantje van, van ongeveer 5 x 5 cm.
Strooi hier een theelepeltje sesamzaad op. Leg in het midden hiervan een lepel van de gebakken champignons. Rol, met behulp van het folie, op tot een strak rolletje. Leg een koolblad op de plank, met de buitenkant naar beneden. Rol het rijstrolletje nu heel voorzichtig op het blad.
Vouw de zijkanten van het blad naar binnen en rol het blad nu strak op. Herhaal dit met de andere 3 bladeren.
Lekker en gezond koken hoeft niet ingewikkeld te zijn. En zeker ook niet duur. Marie kookt wekelijks met veel groenten, weinig vlees en zonder hoge kosten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMHet Familierecept
Het familierecept: Betsy's appeltaart
-
PREMIUM29
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
PREMIUMvideo1
Koken met Marie | Kerriesoep: simpel, goedkoop en lekker. ‘Ik hou van soep!’
Ik hou van soep. Zeker als het buiten wat kouder wordt dan kan ik enorm genieten van een lekkere kom. Deze soep past daar zeer zeker bij! Hij is romig en vol van smaak. Met alle groenten en de gekookte eieren is het een heerlijk lunchgerecht. Serveer er een lekker stuk brood bij met een mooie groentespread en je lunch is helemaal compleet! -
Unicorn springrolls en unicorn chocolademelk. Zo maak je het
In de maand maart komt de lente langzaam maar zeker in zicht. Tijd om uit je winterhol te kruipen en nieuwe dingen uit te proberen. Wat past daar beter bij dan kleurrijk unicorn eten? Deze recepten, uit I Love Unicorn Food van Sandra Mahut, zijn nieuw, verrassend en vrolijk. De perfecte match dus. -
Koken met Marie
Frittata uit de oven
Verwarm de oven voor op 200°. Pel de ui en snipper hem fijn. Hak de rode peper fijn. Laat voor meer pittigheid de zaadlijsten en pitjes erin zitten. Pel de tenen knoflook en hak ze fijn. Snijd de prei in de lengte in vieren en snijd in smalle stukjes. Gebruik de hele prei, dus ook het groen. Was de prei zorgvuldig, zodat al het zand ertussenuit is. Haal de zaadlijsten en zaadjes uit de paprika en snijd hem in kleine blokjes. Was de kruiden en droog ze. Haal alle harde en taaie steeltjes eruit en snijd de rest een beetje fijn. Hak het niet totdat het puree is, dat is niet lekker.
-
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
-
-
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
video
Koken met Marie kersteditie | Hoofdgerecht: Paddenstoelenstoof met puree van knolselderij en aardappel
Deze stoofpot maak ik zonder zuivel, en dat is best ongebruikelijk bij een stoofpot. Deze paddenstoelenstoof bind ik namelijk met bloem, havermelk en vocht van gewelde paddenstoelen. Het gerecht is ook helemaal vegan te maken, als je in de puree geen boter en slagroom gebruikt.