Wortelsoep met sinaasappel en verse gember
Koken met MarieDeze soep is fris en verrassend door de geraspte sinaasappelschil. Gebruik bij voorkeur biologische sinaasappels en let erop alleen het oranje van de schil te raspen. Het wit smaakt bitter. Als alternatief voor de koriander kan peterselie gebruikt worden.
Wat heb je hiervoor nodig?
1 kilo wortels, geschild, gewassen, in halve plakjes van ongeveer ½ cm breed
2 sinaasappels, sap en geraspte schil
2 uien, gesnipperd
3 tenen knoflook, fijngehakt
20 gram verse gember, geraspt gewicht
Olijfolie
½ rode peper, fijngehakt
½ rode peper in dunne ringetjes gesneden
1 liter water
2 groentebouillonblokjes
150 ml slagroom
Verse koriander (of peterselie), grof gehakt
Zout en peper
Hoe maak je het?
Verwarm olijfolie in een pan met een dikke bodem. Fruit de uien en knoflook. Voeg de gember en gehakte rode peper toe en bak even mee. Schep de wortels erdoor en bak deze mee, totdat ze zo goed als helemaal gaar zijn.
Voeg het sap van de sinaasappels toe en de helft van de geraspte schil. Verkruimel de bouillonblokjes boven de groenten en bak mee. Giet het water erbij en breng de soep aan de kook. Laat de soep zachtjes pruttelen, totdat de groenten helemaal gaar zijn. Pureer de soep met de staafmixer en breng hem op smaak met zout en peper. Als de soep niet helemaal glad wordt na het pureren, giet er dan nog een klein scheutje water bij en pureer nog een keer.
Schep een paar soeplepels van de soep in een kom en giet hier langzaamaan de slagroom bij. Meng dit door elkaar, zodat de temperaturen mengen en de soep niet gaat schiften als de room toegevoegd wordt.
Giet vervolgens de room in een dun straaltje, langs de kant van de pan, bij de soep. De soep mag nu niet meer koken. Haal de pan van het fornuis. Hak de koriander redelijk grof en roer ¾ hiervan door de soep.
Garneer de soep met de overgebleven koriander, een paar ringetjes rode peper en een toefje geraspte sinaasappelschil.
Lekker en gezond koken hoeft niet ingewikkeld te zijn. En zeker ook niet duur. Marie kookt wekelijks met veel groenten, weinig vlees en zonder hoge kosten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht. -
eigen tuin eerst
Plant nu een vlinderstruik in je tuin voor meer bijen en vlinders
Meer vlinders in je tuin? Met een paar vlinderstruiken heb je dat zo voor elkaar. Nu is de ideale tijd om ze te planten. Tuingoeroe Romke van de Kaa heeft een paar mooie exemplaren voor je uitgezocht. -
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg. -
video
Koken met Marie | Wortelstamppot, maar dan net effe wat anders dan je gewend bent
Als het buiten kouder wordt, eet ik graag stamppot. Op zich houd ik ook wel van wortelstamppot of hutspot, maar ik vind hem altijd wat saai. Bovendien denk ik dat een hoop van de smaak door het afvoerputje verdwijnt als je de aardappelen en groenten afgiet. Daarom heb ik een recept bedacht waarbij veel meer smaak in de wortelstamp blijft en hij veel spannender wordt. -
koken met marie
Koken met Marie | Spaghetti met venkel, lente-ui en citroen
Kook de spaghetti, in ruim water met zout, beetgaar. Snipper het sjalotje fijn. Pel de tenen knoflook en snijd de tenen in flinterdunne plakjes. Maak de venkel schoon, bewaar het groen van de venkel. Dit wordt ook gebruikt. Snijd deknol in vier delen en haal de harde kern eruit. Snijd elke kwart venkel in gelijkmatige reepjes. Haal het buitenste schilletje van de lente-uitjes af en snijd de wortels eraf. Snijd alle lente-uitjes in stukjes van 1 cm. Snijd ook het groene gedeelte van de lente-uitjes mee.
-
Hurry curry
Verzot op de Aziatische keuken? Hun gebruik van verse kruiden en oriëntaalse ingrediënten is iets waar veel mensen maar geen genoeg van kunnen krijgen. Doordeweeks hebben we misschien weinig tijd om langs de markt te struinen maar met deze hurry curry heb je toch een Thaise invloed op je bord. -
-
-
Kokossoep met kip
Een lekkere Thaise maaltijdsoep maken in slechts 20 minuten met maar 5 ingrediënten? Dit recept is het bewijs dat het kan! Je mag hem natuurlijk nog verder aankleden, maar zo is ‘ie echt al heel erg lekker. -
Spanakopita plaattaart
Spanakopita: een Griekse klassieker met spinazie en feta. Vandaag combineren we die twee met een bodem van bladerdeeg en dan krijg je dus spanakopita plaattaart. Zo zalig, dit moet je echt een keer proberen.