Volledig scherm
Agenten controleren vanuit een touringcar of chauffeurs met hun smartphone bezig zijn. © Politie

Agenten in touringcar zetten honderden bestuurders met telefoon langs de kant

videoNIJMEGEN - De politie heeft een nieuw wapen in haar strijd tegen het gebruik van smartphones achter het stuur. Schrik niet, het gaat om een touringcar. In Gelderland en Overijssel werden dinsdag en woensdag honderden bestuurders aan de kant van de weg gezet, omdat zij tijdens het rijden met hun mobiele telefoon bezig waren. Medewerkers van de politie spotten de overtreders vanuit een bus.

Volledig scherm
Politiemensen in een onopvallende volgauto. © Politie

Agenten in een touringcar. Het klinkt gek. Maar de politie heeft een logische reden om gebruik te maken van bussen om afleiding door mobieltjes in het verkeer tegen te gaan. 'In een touringcar zit je hoog en daardoor kunnen we ook vrachtwagenchauffeurs controleren', legt Hans Bijkerk van Team Verkeer uit in een persbericht van de politie.

Een bus met politiemensen erin reed dinsdag en woensdag over snelwegen in Oost-Nederland. Agenten in onopvallende auto's volgden de bus. Bij het zien van een bestuurder die met zijn telefoon bezig was, gaven de controleurs in de bus dat door aan hun collega's in de volgauto's. Die hielden de chauffeurs vervolgens staande om ze een bekeuring te geven. Hoeveel boetes er precies zijn uitgedeeld, kon de politie woensdag niet zeggen omdat alle controles nog niet waren afgerond.

Bewustwording

Volgens de politie is het inzetten van een touringcar een 'uniek' iets dat uitvoerig is getest. Bij eerdere proefdagen werden al 440 chauffeurs aan de kant gezet. Naast een bekeuring kregen zij uitleg over het gevaar van het gebruik van een telefoon achter het stuur. Dat om bewustwording te creëren, zegt de politie. 'Als we dat kunnen bereiken, is het voor ons effectief.' 

De politie laat weten 'binnenkort' weer de weg op te gaan met een touringcar gevuld met agenten. Mocht je met je telefoon worden gezien achter het stuur, dan kunnen de kosten flink oplopen. Op handheld bellen staat bijvoorbeeld een boete van 230 euro, exclusief 9 euro aan administratiekosten.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.