Volledig scherm
Een geit in de stal bij een geitenhouder in Laag-Soeren. © ANP

Boeren hijgen Gelderland in de nek over geitenstop

ARNHEM - De provincie Gelderland gaat elk jaar kijken of de vorige maand afgekondigde geitenstop verlengd moet worden. Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk wil jaarlijks bezien of nieuwe onderzoeken redenen geven om de geitenstop op te heffen of te verzachten 

Gelderland besloot vorige maand tot een geitenstop van een halfjaar, vanwege gevaar voor de volksgezondheid. 

De bestaande bedrijven mogen niet uitbreiden, nieuwe bedrijven mogen er niet komen. De reden: rondom geitenhouderijen komen meer longontstekingen voor. Naar de exacte oorzaak daarvan is nader onderzoek nodig. Het kan nog jaren duren voordat de uitslag bekend is. 

Hikken

De boeren hikken daar tegen aan. Ben Laarman van landbouworganisatie LTO zei woensdagavond tijdens een provinciale vergadering dat de geitenstop niet langer dan een half jaar moet duren. Daarna komen sommige geitenhouders in problemen. Ook boeren die hun stallen duurzamer willen maken, kunnen dan geen kant op.  Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk zei dat boeren best duurzamere stallen mogen bouwen, maar alleen onder voorwaarde dat er geen geiten bijkomen. De provincie wil in december de regels definitief aanpassen, om de geitenhouderijen langdurig aan banden te leggen. 

Dat de geitenstop wel eens lang kan gaan duren, stuit ChristenUnie, SGP en VVD tegen de borst. Zij stemden vorige maand voor een geitenstop, maar worstelen nu met de situatie. SGP-Statenlid Bennie Wijnne relativeerde het gevaar van geiten. Hij zei dat de wereld vergeven is van gevaar, van nano-deeltjes tot drones. De grootste partij in Provinciale Staten, de VVD, wil de risico's van geitenhouderijen vergelijken met die van het wonen bij een snelweg en wil maatwerk voor boeren.  

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement