Volledig scherm
Martijn Budding werd vierde op het NK 2019. © Robert Westerink

Budding toont spierballen op NK en wordt vierde

EDE - Twee jaar geleden mócht hij niet. Vorig jaar lukte het niet, maar dit jaar viel bijna alles op zijn plek voor Martijn Budding (23). In het wiel van winnaar Fabio Jakobsen sprintte de Veenendaler naar een meer dan knappe vierde plek. Nét geen podium, maar de lach op het gezicht verraadde dat Budding zelf ook vond dat hij met die plek uitstekend werk had afgeleverd.

De wielrenner van BEAT Cycling Club - die niet per se te boek staat als sprintkanon - had vooraf al een goed gevoel over het NK in zijn achtertuin. ,,Op NK’s rijd ik altijd sterk. Twee jaar geleden zat ik met veel ploeggenoten in de kopgroep maar mochten we van de ploeg (Team Roompot, red.) niet rijden. Vorig jaar was de etappe net te lang. Nu wilde ik in de top tien eindigen en ik word gewoon vierde. Daar ben ik écht heel erg blij”, kon Budding nog net zeggen voordat zijn vriendin hem in de armen vloog.

Positie kiezen

Budding hield zich lang bezig met sparen. Ronden lang hield hij zich schuil ergens achter in het peloton. ,,Ik vreesde ook voor de kopgroep. Met nog twintig kilometer te gaan had die een voorsprong van twee minuten. In de laatste kilometers verdween die voorsprong gelukkig. Eén ronde voor het einde ging ik wat meer positie kiezen voorin. De laatste tijd gaat het sprinten wel lekker; ik wilde kijken wat hier mogelijk was. Het was voor mij ook niet nadelig dat de sprint iets omhoog liep. Dat ligt mij wel.”

Wereldklassesprinter

De Veenendaler - die tegenwoordig in Rhenen woont - kwam op 350 meter voor de eindstreep goed uit de laatste bocht. ,,Ik denk ergens rond positie zes, samen met mijn ploegmaat Piotr Havik. Ik koos er voor om in het wiel van Jakobsen te zitten en op die manier naar de finish te rijden. Dat plannetje werkte goed, maar het wiel van een wereldklassesprinter kan ik niet driehonderd meter lang houden. Dat is niet zo gek.”

Quote

Het wiel van een wereldklas­se­sprin­ter kan ik niet driehon­derd meter lang houden. Dat is niet zo gek

Martijn Budding

Havik eindigde in de sprint uiteindelijk als elfde. Budding kwam een paar centimeter tekort voor het podium. De overstap van Roompot naar BEAT Cycling Club heeft de Veenendaler - die dit jaar al de twee etappes won- goed gedaan. ,,Ik zit in een lekkere flow de laatste tijd en ging met vertrouwen naar dit NK. Een vierde plek voelt goed”, herhaalde Budding nog maar een keer voordat zijn trotse vriendin hem weer besprong, die haar vreugde ook niet onder stoelen of banken schoof: ,,Dit is zó goed; hij zei vanochtend nog dat-ie in de top tien wilde eindigen. En dan dit!”

Volledig scherm
Het peloton op de Geertjesweg. © Herman Stöver
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.