Een op de zes mantelzorgers in regio Arnhem vindt zorg voor naaste zwaar

ARNHEM - Terwijl het aantal mantelzorgers in de provincie Gelderland het hoogst is in Noord-Gelderland en de Achterhoek, voelen de mensen die voor een naaste zorgen in Gelderland-Midden zich het zwaarst belast. Dat blijkt uit cijfers van de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD).

Volledig scherm

Van de mantelzorgers in de regio die strekt van Zevenaar tot Wageningen en Barneveld tot Lingewaard zegt 15,5 procent deze vrijwillige zorgverlening een tamelijk of zeer zware belasting te vinden, of zelfs overbelast te zijn. Die druk ligt met name bij mensen tussen de 19 en 65 jaar oud.

Dat is een groter deel van de mantelzorgers
 dan in aangrenzende regio's Gelderland-Zuid  en Noord- en Oost-Gelderland. Deze laatste twee Gelderse GGD-gebieden staan wat betreft dit gevoel van belasting op plek 20 en 21 van de lijst van 26 landelijke regio's. Gelderland-Midden staat op plek acht.

Uren mantelzorg

Terwijl de regio Gelderland-Midden hoog scoort op een gevoel van zware belasting, kenmerkt ze zich door een lager aantal mantelzorgers dan de omliggende regio's, en door een lager aantal uren dat aan mantelzorg wordt besteed. 

Uit de cijfers van de GGD blijkt dat het aantal mantelzorgers in Nederland is toegenomen sinds 2012. Was dat toen nog 12 procent van de volwassen Nederlanders, vorig jaar was dat aantal 14 procent. Het aantal mensen dat zich door de zorg voor naasten tamelijk of zwaar belast, of overbelast voelt, is in die tijd niet toegenomen en ligt ook op 14 procent. Dat is 1 op de 7 mensen.

In onderstaande grafiek vindt u de cijfers per GGD-regio en per leeftijdscategorie.