Volledig scherm
Het groepsportret. © Paul Rapp

Een vrolijk en eerlijk groepsportret in de zomer

Een foto is niet zomaar een foto, daar is over nagedacht. Fotograaf en fotodocent Tom Meerman legt uit wat je nog meer kunt zien in een foto.

Iedereen kent die situatie dat je wel eens een groep mensen wilt fotograferen en dat die mensen het zelf supergezellig hebben. Daar sta je dan met je camera en je probeert de aandacht te trekken om ieders neus dezelfde kant op te krijgen, liefst de jouwe. De medewerkers van kindcentrum De Wegwijzer uit Winssen mogen samen op de foto in het kader van nieuwe plannen rondom de integratie van peuteropvang en basisscholen. Bij iets nieuws hoort promotie en daar hoort een foto bij. Geen communicatie zonder beeld is de gedachte en daar zijn fotografen belangrijk bij.

Uitgekiende foto

Kijk eens goed naar wat je hier ziet. Een heel uitgekiende foto. Het tekstpaneel ligt precies recht op de vlakkenvloer. De fotograaf heeft even recht zijn fotokader langs die lijnen gehouden. De collega's staan allemaal in een kwartcirkel eromheen. Niemand profileert zich op de voorgrond. Is de directeur zelf er niet bij? In foto's van vroeger zou de hoogste baas op een stoel in het midden worden gezet. Hier staat de fotograaf op een verhoging, een ladder misschien, met zijn camera zo ongeveer tussen de plafondplaten en kijkt op het groepje neer. Handig, dat standpunt, want zo komt de tweede rij mensen even goed in beeld.

Dat kan je zelf ook doen als je een groep fotografeert, op een stoel of tafel gaan staan: je ziet de aanwezigen beter én je valt direct op waardoor je de aandacht krijgt. Zo voorkom je dat je babbelende vrienden in beeld hebt die achteraf klagen dat ze er niet goed op staan, of dat een enkeling net zijn mond vreemd heeft - ja, dat krijg je als je blijft praten -, of dat iemand zijn ogen juist dicht doet, kíjk dan toch naar mijn lens smeek je als fotograaf.

Zomerfoto

De fotograaf stileert de compositie, positioneert de mensen, stuurt zijn licht en zoekt de aandacht. Dat begint al een beetje op de aanpak van een reclamefotograaf te lijken. Maar toch is dit een eerlijk groepsportret. Je ziet meteen dat dit een zomerfoto is. Want als dit portret in de winter opnieuw opduikt voelt het heel bevreemdend om iemand in zijn korte broek, met blote armen of op open schoenen te zien staan. De mensen staan er op zoals ze zijn en dat zal je in een reclamefoto nooit meemaken.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.