Lukt het de politie binnen 15 minuten bij je te zijn als je 112 belt?

ARNHEM - Het lukt de politie in de meeste gemeenten niet om in 90 procent van de spoedmeldingen binnen 15 minuten ter plaatse te komen. Dat blijkt uit de nieuwste halfjaarcijfers die de organisatie vandaag zelf naar buiten bracht. Gemiddeld genomen is de politie in onze regio in 82 procent van de gevallen op tijd, 3 procent onder het landelijk gemiddelde.

Daarbij gaat het om de zogenoemde prio1-meldingen. De grens van 90 procent is door de politie zelf gesteld. Ook in 2016 werd deze niet gehaald. Toen was de politie in 81 procent van de gevallen op tijd ter plaatse. 

Negatief

Sint Anthonis en West Maas en Waal springen er in negatieve zin uit. In beide gemeenten waren agenten slechts bij 64 en 67 procent van de meldingen binnen 15 minuten ter plaatse. Veenendaal en Utrechtse Heuvelrug vallen positief op. Daar werd het streven van 90 procent ruimschoots gehaald.

Reactietijd

Wat houdt reactietijd precies in? ,,Vanaf het moment dat een melding binnenkomt begint de klok te lopen. Als de eenheid gearriveerd is, laten ze dat via de portofoon weten. De snelheid van reageren, noemen we de reactietijd’’, vertelt woordvoerster Marie-Jose Verkade van de politie.

In bepaalde gevallen is het voor eenheden niet mogelijk binnen 15 minuten ter plaatse te komen. ,,In landelijke gebieden bestrijken politie-eenheden grotere gebieden. Het kan voorkomen dat het meer tijd kost om ter plaatse te komen door een langere reisafstand. We kijken - samen met lokaal bestuur en andere hulpdiensten - kritisch naar meldingen waar de aanrijtijd langer was dan 15 minuten. We blijven zoeken naar manieren om onze dienstverlening te verbeteren.’’

Portofoon

Ook komt het voor dat de reactietijd langer is omdat agenten pas later kunnen doorgeven dat ze ter plaatse zijn. ,,Bijvoorbeeld omdat ze meteen beginnen met hulpverlenen of met opsporingshandelingen.’’ Op zo'n moment klopt de werkelijke reactietijd niet met tijd die genoteerd wordt. In de cijfers is alleen de genoteerde tijd opgenomen.

Benieuwd hoe dat in uw gemeente zit? Bekijk de infographic hierboven.

Volledig scherm
Infographic politie over aanrijtijden spoedmeldingen. © Politie
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement