Volledig scherm
Linda Janssen, voorzitter van varkenshouderijorganisatie POV. © Raphael Drent

‘Meer geld voor terugbrengen veestapel is mooi, maar de varkensboer verdient ook waardering’

NIJMEGEN - Het is mooi dat er extra geld komt om varkensboeren uit te kopen, maar iets meer waardering voor de sector zou ook wel mogen. Varkensboeren uit de regio hebben gemende gevoelens bij de plannen van het kabinet om 60 miljoen euro extra uit te trekken om het aantal varkens omlaag te brengen.

De brancheorganisatie is blij met het extra geld. Dat komt bovenop de 120 miljoen euro die eerder al was toegezegd door landbouwminister Carola Schouten om varkenshouders die dat willen te kunnen laten stoppen. 

,,We hebben met de overheid afspraken gemaakt over verdere verduurzaming en daarbij gaan sanering, innovatie en structuurverbetering hand in hand’’, zegt Linda Janssen uit Erlecom, voorzitter van varkenshouderijorganisatie POV.

Klimaatdoelen

Voor boeren die willen overstappen naar duurzame landbouw, met minder vee, wordt nog eens 70 miljoen euro uitgetrokken. 

Dat staat in de klimaatplannen die het kabinet komende vrijdag naar buiten brengt. Volgens Haagse bronnen is het onvermijdelijk geworden dat de Nederlandse veestapel krimpt. Dat is nodig om klimaatdoelen te halen, stikstof te verminderen en de uitstoot van CO2 met een kwart omlaag te krijgen.

Quote

Laat het kabinet eerst eens aan de achterkant beginnen en de positie van de boer verbeteren. Die staat onder druk

Dat boeren die in de verdrukking zitten nu goed kunnen worden uitgekocht, vindt varkenshouder Gerbert Oosterlaken uit Beers positief. Maar door de plannen zal zo’n 10 procent van de nu 12 miljoen varkens in ons land verdwijnen. 

,,Dat betekent dat de resterende 90 procent van de boeren de infrastructuur moet opbrengen, zoals de slachterijen en de mengvoerindustrie. Daardoor zullen de prijzen voor ons stijgen. Laat het kabinet eerst eens aan de achterkant beginnen en de positie van de boer verbeteren. Die staat onder druk. De supermarkten bepalen voor een groot deel de prijs van het vlees, daar hebben wij als boeren weinig invloed op.’’

Leefbaarheid platteland

,,De rekening wordt erg makkelijk bij de boeren neergelegd, ondanks dat we enorme amoniakreducties hebben gehaald’’, zegt varkensboer Eric Holleman uit Elst. 

,,Nederland geldt als mondiale koploper als het gaat om duurzaamheid, antibioticareductie en dierenwelzijn. Deze positie moeten we zien te behouden.’’

De steden groeien fors

De veehouders maken zich zorgen over de leefbaarheid en vitaliteit van het platteland als er nog meer boerenbedrijven verdwijnen. ,,Het platteland ontvolkt in hoog tempo en de steden groeien fors’’, zegt voorzitter Janssen van de POV. 

,,Daardoor wordt er vanuit de samenleving een steeds grotere druk gelegd op plattelandbewoners. Wij willen dat boeren geen overlast bezorgen, maar ook dat ze gewaardeerd worden. Boeren verdienen net als andere bevolkingsgroepen steun van de samenleving.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.